Podľa Martinky (Mauky) som si doma spravila túto lahodnú špagľovú krémovú polievku, len som ju trošku upravila podľa zásad delenej stravy. Bola výborná, sýta.
Čo potrebujete:
balíček zelenej špargle
šľahačková smotana
tavený syr v črievku
soľ
biele korenie
Ako na to:
Zelenú špargľu nemusíte šúpať, ak máte bielu, tak tú od hlavičiek ošúpte a tvrdý konček odrežte. Nakrájajte na menšie kúsky a dajte variť do osolenej vody asi na 10 minút. Potom špargľu sceďte, ale vodu si nechajte. Špargľu dajte do mixéra a pridajte k nej toľko vody z varenia, aby polievka nebola ani hustá, ani riedka. Pridajte šľahačku a tavený syr, vlejte znovu do hrnca a priveďte k varu. Osoľte a okoreňte podľa potreby.
K polievke sa hodia syrové chipsy. Stačí tvrdý syr postrúhať, na plech dať papier na pečenie, zo syru spraviť malé kôpky a v rúre nechajte roztopiť. Po vychladnutí stiahnite z papiera. Podávajte s polievkou.