Na rozdiel od klasických druhov tekvíc má tekvica Hokaido v kuchyni rozmanité využitie. Kto si tekvice spája len s kompótmi či džemami, bude možno prekvapený, aké delikátne, rýchle a lacné jedlá si môžete z tekvice Hokaido pripraviť.
Pôvod tekvice Hokaido
Tekvica Hokaido sa odpradávna pestuje na Ďalekom východe, odkiaľ sa rozšírila do Ameriky, jej prapôvod však môžeme nájsť v Novom Anglicku. Obľuba tekvice Hokaido v dnešnej dobe vzrastá i u nás vďaka stúpajúcemu záujmu o zdravý životný štýl. Tekvica Hokaido je totiž tiež chutnou náhradou nezdravých príloh či ako hlavná prísada do skvelých krémových polievok a omáčok.
Tekvica Hokaido pre zdravie
Tekvica Hokaido je bohatá na vitamíny a minerálne látky, zastúpené sú v nej: vápnik, horčík, fosfor, draslík, vápnik, betakarotén a vitamíny A, B, C. Liečivé účinky tekvice Hokaido, ktorá je skutočnou vitamínovou bombou, sú priamo zázračné. Pomáha pri ochorení slinivky brušnej, sleziny, žalúdočných problémov, ale tiež pri poruchách obličiek a srdcových ťažkostiach. Má močopudné účinky a obsiahnuné látky bojujú proti hlístam, mrliam a pásomniciam. Konzumácia tekvice Hokaido je vhodná i pre diabetikov, opražené semienka napomáhajú mužom pri ťažkostiach s prostatou. Pre nízky energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikačné účinky je tekvica Hokaido vhodná i ako súčasť jedálnička pri redukčnej diéte.
Nutričné hodnoty tekvice Hokaido na 100 g:
Kalórie 37 kcal
Sacharidy 8,8 g
Tuky 0,23 g
Proteíny max 2 g
Vláknina 1,6 g
Tekvica Hokaido v kuchyni
Pred použitím tekvice Hokaido do pokrmov je nutné odstrániť semienka a vlákna, šupka pri varení nevadí, lebo krásne zmäkne. Pri konzumácii jedál z tekvice Hokaido oceníme predovšetkým jemnú, sladkú, ľahko orieškovú chuť, nesmie sa ovšem prevariť. Môžete ju použiť na prípravu polievok, omáčok, marmelád, koláčov, ako samostatný grilovaný pokrm, prílohu v rôzných podobách, súčasť zapekaných jedál, rizôt atď. Využitie je skutočne rozmanité a je len na vašej chuti a fantázii, v akej podobe bude tekvica Hokaido súčasť vášho jedálnička.