Táto polievočka je výborná náhrada hovädzej polievky, málokto možno uhádne pri jej ochutnaní, že sa tam nenachádza ani kúsok mäsa.
Čo potrebujete:
1 tekvica hokaido
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
koreňová zelenina
3PL olivový olej
cuketa
zeleninový bujón
soľ
mleté čierne korenie
Tekvicu ošúpte, ale nechajte si aj dužinu s jadierkami na polievku, jadierka spravia z polievky ten pravý vývar. Nakrájajte ju na menšie kúsky, koreňovú zeleninu tiež očistite. Do hrnca dajte tekvicové kúsky, zeleninu, celú cibuľu, strúčiky cesnaku, olej, 1PL zeleninového bujónu (používam z DM-drogérie), zalejte vodou a dajte variť, po zovretí stíšte plameň a varte cca 1 hodinu, kým je zelenina mäkká. Vývar sceďte, mrkvu, kaleráb nakrájajte na menšie kocky a vráťte do hrnca. Ja som pridala aj hrsť mrazeného hrášku, nebolo ho treba vôbec predvárať, polievka bola dosť horúca na to, aby hrášok zmäkol. Cuketu si ošúpte pomocou škrabky na zemiaky a potom tie plátky nakrájajte nožom na tenké rezance. Naporcujte do taniera, zalejte vývarom a môžete konzumovať.