Keď som prešla na nový spôsob stravovania, začala som študovať aj zloženia výrobkov, pretože z obsahu takého štítku sa človek toho veľa dozvie. Tak ako som sa dozvedela, aký obrovský rozdiel je v sójovej a worcestrovej omáčke domácej značky a rovnakých výrobkov zo zahraničia, resp. z bio obchodu.
Ako prvú si rozoberieme sójovú omáčku. Doma sme si zvykli používať jednu značku – Vitana, používala som ju do čínskych jedál, na dochutenie mäsa, teraz ju využívam tiež na ochutenie sójových plátkov. Vedeli ste ale, že originálna, pravá sójová omáčka má mať len 4 produkty a to sójové bôby, voda, múka a soľ? Schválne, čo obsahuje tá vaša? To moja, lacnejšia verzia, obsahovala napr. také pochúťky ako víno, cukor, asi 4 Éčka, extrakt chilli, dokonca slivkový lekvár, jablká, paradajkový pretlak… a ďalej už radšej ani čítať nejdem. Proste niečo sladko-kyslé, čo už nikdy na svojom stole nechcem vidieť!
A ako dopadla worcestrová omáčka? No, nič moc. Tá moja kvalitnejšia obsahovala kvasný ocot, melasu, sladový ocot, vodu, cukor, tamarín, soľ, ančovičky, cibuľu, cesnak, koreniny a arómu. Tá od Vitany obsahovala dačo podobné tej sójovej: cukor, ocot, soľ, stolové víno, slivkový lekvár, farbivo, rajčinový pretlak, chilli extrakt. Takže sme asi dosť ďalekov zložení od toho, ako má pravá worcestrová omáčka chutiť.
Tak čo, idete aj vy pozrieť do svojej špajze a pretriedite si to tam od tých nekvalitných potravín? Za tých pár centov navyše to určite stojí!