Každý kávičkár by mal mať prehľad aspoň v základných druhoch kávových zŕn a v spôsoboch prípravy kávy. Článok je teda určený všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť pár základných informácií o káve.
Odkiaľ pochádza káva?
Poďme úplne na začiatok! Káva pochádza zo stále zelenej dreviny zvanej kávovník, ktorá rastie prevažne v subtropickom až tropickom pásme. Ide o teplé oblasti, a teda najmä oblasť Južnej Ameriky, Indie či Afriky. Na svete existuje viac než 100 druhov kávovníkov, avšak ľudí najviac zaujímajú dva druhy – Robusta a Arabica.
Arabica vs. Robusta
100% Arabica patrí medzi to najlepšie, čo v kávovom svete existuje. Tým, že sa tento druh kávovníka pestuje vo vyšších nadmorských výškach, jej kávový profil je výraznejší – chuť kávy je výraznejšia. Je obľúbená pre jej mnohé odrody, ktoré ponúkajú rôzne odtiene chutí – citrusovú, karamelovú, ale aj čokoládovú. Nevýhodou Arabiky oproti Robuste je jej cena, ktorá je o niečo vyššia.
Robusta sa zvykne považovať za „horšiu“ v porovnaní s Arabikou. Ide však o uhol pohľadu. Kávovníky typu Robusta nemusia rásť vo vysokých nadmorských výškach, dozrievajú rýchlejšie a ich chuť je väčšinou rovnaká – horká. Existujú kávičkári, ktorí uprednostňujú horkejšiu chuť kávy, preto siahnu práve po Robuste. Chuť je podobná horkej čokoláde.
Poznámka: Mnohé pražiarne miešajú Arabicu a Robustu, aby bola výsledná cena kávy nižšia.
Najčastejšie spôsoby prípravy kávy
Ak ste sa už rozhodli, ktorú kávu si domov kúpite, prišiel čas na to, aby ste si vybrali spôsob, ktorým si ju pripravíte. Máte k dispozícií niekoľko možností:
Kávovar na espresso
Ak máte doma kávovar, či už pákový alebo automatický, pravdepodobne ani nepremýšľate nad iným spôsobom prípravy. V kávovare si môžete pripraviť základné espresso, prípadne doppio (dvojité espresso) či lungo (s väčším množstvom vody), ale aj rôzne „mliečne“ kávy – napríklad latte alebo cappuccino. Nevýhodou kávovaru, a to najmä toho kvalitného, je jeho vyššia cena.
Alternatívne spôsoby prípravy kávy
Ak radi experimentujete, môžete vyskúšať niektorý z alternatívnych spôsobov, napríklad si vychutnať kávu z moka kávovaru, filtrovanú kávu z drippera alebo ďalšie – tureckú kávu pripravenú v džezve, z french press či aeropress.
Moka kávovar
Ak si zatiaľ len šetríte peniaze na dobrý kávovar, postačí vám aj moka kanvička – „koťogo“. Príprava kávy je veľmi rýchla, viac času vám zaberie ručné mletie kávových zŕn. Do spodnej časti nalejete vodu, namletú kávu nasypete do lievika, ktorý vložíte do vody. Na vrch pripevníte hlavnú časť, z ktorej vám bude cez tenkú trubičku vytekať káva. Nevyhnutnosťou je samozrejme plynová alebo elektrická platnička.
Dripper - prekvapkávací kávovar
Dripper, ktorý tvarom pripomína lievik, vám pomôže pripraviť dokonalú filtrovanú kávu. Je to veľmi jednoduché. Ide o obľúbený spôsob všetkých, ktorí si chcú pochutnať na čistej a „hladkej“ káve. Pomleté kávové zrná nasypete do papierového tenkého filtra, ktorý umiestníte do drippera. Ten položíte nad zbernú nádobu, resp. šálku a začnete krúživými pohybmi zalievať horúcou vodou. Samotná tekutina začne pomaly stekať do nádoby.
(A/PR), zdroj obrázkov: Melica / Adobestock.com, YURII MASLIK / Adobestock.com