Asi každá z vás už počula čo-to o delenej strave. Je to istý spôsob diéty, ale založený na konzumovaní skoro všetkých potravín, len vhodne kombinovaných. Ja som ju začala dodržiavať krátko po novom roku. Mala som na to tri dôvody – zdravotný, pretože som mala problémy s trávením, váhový, pretože sa mi prestala páčiť moja váha, ktorá sa nebezpečne zdvihla, hlavne po vianočných sviatkoch no a tretí dôvod bol taký, že som chcela zmeniť svoje stravovacie návyky.

Môžem s kľudným svedomím povedať, že bez cvičenia (nevyhovuje mi skákanie kvôli bolestivým kĺbom) som v priebehu prvého mesiaca schudla 3kg a váha ďalej klesá. Niekto povie, pche, to je voda, ale nie je to tak, vidím to na blúzkach aj na nohaviciach. Znížila sa mi chuť na sladké a dokonca som prišla na chuť novým jedlám, ktoré som doteraz nepoznala.

Dnes by som popísala základné princípy, ktoré sa musia dodržiavať pri delenej strave, ak má byť účinná.

Pri tomto spôsobe stravovania by sa v žalúdku nemali stretnúť isté druhy potravy. V prípade, že sa v žalúdku stretnú obe skupiny potravín naraz, kyslé a zásadité tráviace šťavy sa navzájom chemicky neutralizujú a potrava ostane v tele nestrávená. Nevylúči sa a začne hniť a ukladať sa. Veľkou prednosťou tohto spôsobu stravovania je, že skladba potravy je vďaka ľubovoľnému striedaniu možných kombinácií pestrá a vyvážená.

Každá potravina má inú dobu trávenia. Najkratšie sa trávi ovocie a najdlhšie tmavé mäso. Každý z nás má tiež inú rýchlosť spaľovania. Ak sa teda neviete spoľahnúť na vlastný pocit skutočne prázdneho žalúdka, dodržiavajte vždy jednu povolenú kombináciu celý deň, prípadne i viac dní za sebou.

Niekoľko skupín potravín:

Živočíšna skupina
– mäso (najlepšie je biele, teda hydina a ryby)
– syry (najlepšie sú nízkotučné, teda tie, ktoré nemajú viac ako 30% tuku v sušine – napríklad Mozzarela)
– mlieko a všetky mliečne výrobky
– vajcia.

Rastlinná skupina
– zemiaky
– ryža
– chlieb a pečivo (celozrnné, sójové)
– bezvaječné cestoviny
– strukoviny (fazuľa, sója, kukurica!)
– obilniny, vločky, múka

Ovocie
Ovocie len čerstvé (kompóty sú zväčša sladené cukrom!)

Zelenina
Všetka zelenina okrem kukurice a zemiakov (aj sterilizovaná – opäť tu platí výnimka a je možné jesť aj zeleninu, ktorá je má v sterilizačnom náleve cukor), zelená fazuľka, hríby

Neutrálna skupina
– mandle, orechy vlašské, lieskové, kešu, kakao, soľ, pochutiny, káva, med

Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy:
– Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
– Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
– Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím (nikdy nie súčasne)
– Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
– Potraviny z neutrálnej skupiny môžeme kombinovať so všetkým.

Ďalšie dôležité pravidlá:
1. Z nápojov najviac minerálky, sódovku, nesladený čaj.
2. Alkohol brzdí chudnucí proces, najlepšie je vydržať aspoň prvých 14 dní diéty úplne bez neho.
3. Nezáleží na množstve potraviny, nesmie však dôjsť k nežiadúcej väzbe, tuk sa okamžite ukladá.
4. V nakladanej zelenine cukor nevadí, v kompótoch áno.
5. Huby radíme medzi zeleninu.
6. Zelený hrášok a fazuľkové lúsky sú zelenina, ale hrachová kaša, alebo varená fazuľa patrí k strukovinám (tj. rastlinná skupina).
7. Pri pečení alebo restovaní, nádobu len slabo potrite rastlinným olejom. Nie vo väčšom množstve!
8. V prípade veľkého hladu po sladkostiach siahnite po ovocí, najlepšie len doobeda, kedy sa cukry obsiahnuté v ovoci najlepšie spracovávajú. V poobedňajších hodinách si dajte oriešky, alebo lyžicu medu. Med aj keď je sladký, je zdravý a nepriberiete z neho.
9. Cukor je absolútne nevhodný, sladiť sa môže len medom alebo umelým sladidlom (stévia, sirup z agéve, javorový sirup). Takže pozor aj na všetky koly, fanty a kofoly, väčšina obsahuje veľmi veľa cukru.
10. Pozor búrske orechy, paradoxne, nie sú orechy, ale hľuzy a sú v diéte úplne zakázané!
11. Pozor na džúsy! Aj to je ovocie a vhodné sú len džúsy bez cukru. Na niektorých džúsoch je napísané, že sú 100%-né, a aj tak obsahujú cukor! Ovocie a ovocné šťavy by sa mali konzumovať výlučne na prázdny žalúdok.
12. Káva sa môže (ale s mliekom len pri “živočíšnej skupine”, so sójovým mliekom pri “rastlinnej skupine”).
13. Čokoládu obmedzovať, jesť skôr tmavú, aspoň 70%tnú.
14. Snažiť sa nejesť po 18.00 hod., iba ak nejakú ľahkú zeleninu.