Hodnota pH ľudského tela by sa mala pohybovať niekde medzi 6,8–7,8, niektoré zdroje uvádzajú dokonca ešte užší limit pre bezproblémové fungovanie organizmu. Niekde medzi 7,35–7,45.
Hladina pH 7 je neutrálna (ani kyslá, ani zásaditá), takže ľudská krv s ideálnym priemerom hodnoty pH okolo 7,4 je mierne zásaditá.
Ľudský organizmus má k zachovaniu rovnováhy medzi kyselinami a zásadami k dospozícií niekoľko mechanizmov, schopnosti nášho tela zachovať si túto rovnováhu sú však obmedzené. Napríklad pri konzumácii príliš veľkého množstva kyselinotvorných potravín (strava bohatá na bielkoviny) môže dôjsť ku prekysleniu organizmu. Prekyslenie organizmu spôsobuje problémy vo vykonávaní základných životných funkcií, môže byť preto príčinou mnohých porúch.
Zásaditý a zásadotvorný
Slovný pojem kyselinotvornosť alebo zásadotvornosť sa nezhoduje automaticky s chuťou potraviny. Napríklad citrón chutí kyslo, pretože jeho kyslosť spôsobujú organické kyseliny, predovšetkým slabá kyselina citrónová, tá sa však metabolizuje v organizme a podporuje vylučovanie zásaditejšieho moču. pH potravín nám udáva, či je potravina zásaditá alebo kyslá. Nehovorí nám to však nič o tom, čo sa s potravinou stane v organizme a ako sa zmení.
Naopak, bielkoviny nemajú kyslú chuť, ale metabolicky sa premenia na aminokyseliny. Ak ich je nadbytok a nie sú využité na tvorbu telových bielkovín, odčerpávajú zásadité prvky na svoju neutralizáciu.
Kyselinotvorná potravina podporuje vznik kyselín, zásadotvorná potravina podporuje vznik zásad.
Náš tip: Viete o tom, že na Alinke nájdete aj obsah ako detské básničky a veršovanky? Potešte najmladších členov rodiny novými hádankami o ovocí a zelenine či básničkami o domácich zvieratkách.
Veľmi kyslé až málo kyslé potraviny
POTRAVINA | Veľmi kyslé | Kyslé | Málo kyslé |
sladidlá | Umelé sladidlá úplne nevhodné | Biely a hnedý cukor | Med, melasa |
ovocie | Černica, brusnica, sušená slivka | Kyslé čerešne, rebarbora | Slivky, ovocný džús čerstvý |
Strukoviny, semená a iné | Čokoláda | Zemiaky, bôb | Varený špenát, zelené fazuľky a lusky |
oriešky | Vlašské orechy a arašidy | Pekanové a kešu | Tekvicové a slnečnicové semienka |
oleje | kukuričný | ||
cereálie | Biela múka, cestoviny, lístkové cesto | Biela ryža, pohánka, kukurica, ovos, raž | Špalda,tmavá ryža |
mäso | Hovädzie, bravčové, mäkkýše a kôrovce | Moriak, kura, jahňa | Jelenina, ryby z bystriniek |
vajce/mlieko | Syr, homogenizované mlieko, zmrzlina | Surové mlieko | Vajce, mlieko, jogurt, cootage syr |
nápoje | Pivo, soft drink | káva | čaj |
Málo zásadité až veľmi zásadité potraviny
POTRAVINA | Málo zásadité | Zásadité | Veľmi zásadité |
sladidlá | Surový cukor a med | Javorový a ryžový sirup | stévia |
ovocie | Pomaranče, banány, sladké čerešne, ananás, broskyňa, avokádo | Datle, figy, melón, hrozno,kiwi, čučoriedka, jablko, hruška, hrozienka | Citrón, vodný melón, limetky, grapefruit, mango,papája |
Strukoviny, semená a iné | Karotka, paradajka, čerstvá kukurica, huby, kapusta, kel, hrach, zemiakové šupky, olivy, sója-tofu | Uhorka, zelený hrášok, cvikla, zeler, šalát, cukiny, sladké zemiaky, karob | Asparágus, cesnak, cibuľa, zeleninové džúsy, petržlen, brokolica, surový špenát, cícer, fazuľa |
oriešky | gaštany | mandle | |
oleje | kanolový | ľanový | olivový |
cereálie | Amarant, proso-pšeno, natur ryža,quinoia | ||
mäso | |||
vajce/mlieko | Sójový syr a mlieko, kravský syr a mlieko, srvátka | Materské mlieko | |
nápoje | Zázvorový čaj | Zelený čaj | Bylinkové čaje, citrónová voda |
Ako predchádzať prekysleniu?
Zvýšte podiel zásaditých potravín vo svojom jedálničku, predovšetkým ovocie a zeleninu, ktoré znižujú hladinu kyselín v tele. Pokiaľ nie ste priamo vegetariánom, ideálne je zaradenie vegetariánskej stravy do vášho jedálničku.
Obmedzte kyslé jedlá, najmä údené syry, mäso, ryby a vajcia. Obilniny, vlašské orechy, burské oriešky, šošovica a sója sú tiež kyslé, no v menšom rozsahu ako potraviny živočíšneho pôvodu.
Pomáhajte svojim obličkám pitím primeraného množstva vody.
Ľudoví liečitelia odporúčajú pramenitú vodu na liečenie mnohých zdanlivo nesúvisiacich chorôb, ako sú ľadvinové kamene, zväčšená prostata, zlé trávenie a vyčerpanosť. Môžu mať totiž spoločného menovateľa: prekyslenosť. A pramenitá voda, ktorá je bohatá na alkalické (zásadité) ionty, môže pomôcť neutralizovať aciditu (kyslosť) a vyčistit
organizmus.
Zdroje: www.slnecnica.sk, www.mudrasova.eu
Zdroj obrázkov: unsplash.com