pyramídaHodnota pH ľudského tela by sa mala pohybovať niekde medzi 6,8–7,8, niektoré zdroje uvádzajú dokonca ešte užší limit pre bezproblémové fungovanie organizmu. Niekde medzi 7,35–7,45. Hladina pH 7 je neutrálna (ani kyslá, ani zásaditá), takže ľudská krv s ideálnym priemerom hodnoty pH okolo 7,4 je mierne zásaditá.
Ľudský organizmus má k zachovaniu rovnováhy medzi kyselinami a zásadami k dospozícií niekoľko mechanizmov, schopnosti nášho tela zachovať si túto rovnováhu sú však obmedzené. Napríklad pri konzumácii príliš veľkého množstva kyselinotvorných potravín (strava bohatá na bielkoviny) môže dôjsť ku prekysleniu organizmu. Prekyslenie organizmu spôsobuje problémy vo vykonávaní základných životných funkcií, môže byť preto príčinou mnohých porúch.

Zásaditý a zásadotvorný
Slovný pojem kyselinotvornosť alebo zásadotvornosť sa nezhoduje automaticky s chuťou potraviny. Napríklad citrón chutí kyslo, pretože jeho kyslosť spôsobujú organické kyseliny, predovšetkým slabá kyselina citrónová, tá sa však metabolizuje v organizme a podporuje vylučovanie zásaditejšieho moču.
pH potravín nám udáva, či je potravina zásaditá alebo kyslá. Nehovorí nám to však nič o tom, čo sa s potravinou stane v organizme a ako sa zmení.
Naopak, bielkoviny nemajú kyslú chuť, ale metabolicky sa premenia na aminokyseliny. Ak ich je nadbytok a nie sú využité na tvorbu telových bielkovín, odčerpávajú zásadité prvky na svoju neutralizáciu.
Kyselinotvorná potravina podporuje vznik kyselín, zásadotvorná potravina podporuje vznik zásad.

Veľmi kyslé až málo kyslé potraviny:

POTRAVINA Veľmi kyslé Kyslé Málo kyslé
sladidlá Umelé sladidlá úplne nevhodné Biely a hnedý cukor Med, melasa
ovocie Černica, brusnica, sušená slivka Kyslé čerešne, rebarbora Slivky, ovocný džús čerstvý
Strukoviny, semená a iné Čokoláda Zemiaky, bôb Varený špenát, zelené fazuľky a lusky
oriešky Vlašské orechy a arašidy Pekanové a kešu Tekvicové a slnečnicové semienka
oleje kukuričný
cereálie Biela múka, cestoviny, lístkové cesto Biela ryža, pohánka, kukurica, ovos, raž Špalda,tmavá ryža
mäso Hovädzie, bravčové, mäkkýše a kôrovce Moriak, kura, jahňa Jelenina, ryby z bystriniek
vajce/mlieko Syr, homogenizované mlieko, zmrzlina Surové mlieko Vajce, mlieko, jogurt, cootage syr
nápoje Pivo, soft drink káva čaj

Málo zásadité až veľmi zásadité potraviny

POTRAVINA Málo zásadité Zásadité Veľmi zásadité
sladidlá Surový cukor a med Javorový a ryžový sirup stévia
ovocie Pomaranče, banány, sladké čerešne, ananás, broskyňa, avokádo Datle, figy, melón, hrozno,kiwi, čučoriedka, jablko, hruška, hrozienka Citrón, vodný melón, limetky, grapefruit, mango,papája
Strukoviny, semená a iné Karotka, paradajka, čerstvá kukurica, huby, kapusta, kel, hrach, zemiakové šupky, olivy, sója-tofu Uhorka, zelený hrášok, cvikla, zeler, šalát, cukiny, sladké zemiaky, karob Asparágus, cesnak, cibuľa, zeleninové džúsy, petržlen, brokolica, surový špenát, cícer, fazuľa
oriešky gaštany mandle
oleje kanolový ľanový olivový
cereálie Amarant, proso-pšeno, natur ryža,quinoia
mäso
vajce/mlieko Sójový syr a mlieko, kravský syr a mlieko, srvátka Materské mlieko
nápoje Zázvorový čaj Zelený čaj Bylinkové čaje, citrónová voda


Ako predchádzať prekysleniu?

Zvýšte podiel zásaditých potravín vo svojom jedálničku, predovšetkým ovocie a zeleninu, ktoré znižujú hladinu kyselín v tele. Pokiaľ nie ste priamo vegetariánom, ideálne je zaradenie vegetariánskej stravy do vášho jedálničku.
Obmedzte kyslé jedlá, najmä údené syry, mäso, ryby a vajcia. Obilniny, vlašské orechy, burské oriešky, šošovica a sója sú tiež kyslé, no v menšom rozsahu ako potraviny živočíšneho pôvodu.
Pomáhajte svojim obličkám pitím primeraného množstva vody.

Ľudoví liečitelia odporúčajú pramenitú vodu na liečenie mnohých zdanlivo nesúvisiacich chorôb, ako sú ľadvinové kamene, zväčšená prostata, zlé trávenie a vyčerpanosť. Môžu mať totiž spoločného menovateľa: prekyslenosť. A pramenitá voda, ktorá je bohatá na alkalické (zásadité) ionty, môže pomôcť neutralizovať aciditu (kyslosť) a vyčistit
organizmus.

zdroj:
www.slnecnica.sk
www.mudrasova.eu