Pohanku k nám priviezli pohania už pred viac než osemsto rokmi, ale dodnes zostala “nekresťansky” zdravá.
Pomôže vám na červené oči po fláme, zruší popraskané žilky na tvári i v očiach, uľaví pri hemoroidoch a pôsobí ako prevencia i liečba krčových žíl. Čím to je?
Lepšia než obilniny
Blahodárne pôsobenie na cievy umožňuje vysoký obsah rutínu a vitamínu E. Lieči chorobné zmeny na céievach a vracia im pružnosť. Účinok rutínu ešte násobí vitamín C, preto je nutné jesť k pohánke tiež surovú zeleninu. Rutín a quercetin i ďalšie polyfenoly pôsobia ako antioxidanty – bojovníci proti rakovine.
Hlavnou látkou je však tiež škrob a ich využitie v kuchyni je prakticky rovnaké ako využitie iných obilnín. Obsahuje tiež dostatok vlákniny.
Jesť ju môžete ako prílohu, kašu, polievku i zapečenú na sladko alebo na slano. Ale tu je nutná jedna praktická rada pre kuchárky: pohánková múka vám nikdy nevykysne, pretože v nej nje je obsiahnutý lepok. Takže – pohánkové kysnuté buchty asi nikdy neochutnáte.
Nervy, pečeň, opary a hemoroidy
Pohánka je dôležitá pri silnej a dlhej menštruácii, žalúdočných a dvanástorníkových vredoch, črevných nádoroch a stavoch miestneho krvácania. Podľa starého “babského” receptu konzumácia pohánky aspoň 3x týždenne spolu s pitím odvaru z ľanového semena a zvýšeným príjmom vlákniny vylieči počas mesiaca hemoroidy. Pohánka pomáha proti nechutenstvu a bolestiam hlavy.
Obsahuje 18 rôzných aminokyselín, napríklad lysin, ktorý hrá úlohu v prevencii proti oparom. Bohatá je tiež na vitamíny B1 a B2, ktoré dodávajú nášmu telu energiu. Podporuje činnosť nervov a spolu s účinkami rutínu a vitamínu C znižuje riziko trombózy, infarktu či mozgovej mrtvice. Je preto vhodná pre udržanie mentálnej i fyzickej sviežosti do vysokého věeku. Pomáha tomu i veľký obsah vápnika a ďalších stopových prvkov, ako je selén, meď, mangán a predovšetkým cenný zinok.
Pohánka je vhodná i pre celiatikov
Cholín obsiahnutý v pohánke zaisťuje prenos nervových impulzov do mozgu. Regeneruje pečeňové bunky po poškodení chorobami a alkoholom. Zároveň napomáha pri odbúravaní nahromadeného tuku v pečeni.
Pohánka obsahuje tiež kyselinu linoleovú, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vzhľadom k obsahu škrobov a plnohodnotných bielkovín, podobných živočíšnym, poskytuje pohánka vynikajúcu a výdatnú stravu.
Zároveň je bezlepková, a tak sa stáva neoceniteľnou pre pacientov s cukrovkou, ale hlavne pre pacientov trpiacich celiakiou. To je chronické ochorenie sliznice tenkého čreva, spôsobené precitlivelosťou na lepok.