Aj vy milujete, keď váš domov prevoňajú fantastické jedlá a nápoje? Jeseň je presne čas na prípravu voňavých teplých nápojov, ktoré nás nielen zahrejú, ale nám aj pohladkajú chuťové poháriky. Dnes vám ponúkame recepty na 5 najlepších nealko nápojov na zahriatie.
Nealko Sangria
2 hr vriacej vody
2 vrecúška čierneho čaju
2 škoricové drievka
3 hr 100% jablkového džúsu
1 hr čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
tenké plátky z 1 pomaranča
plátky z 1 citróna
plátky z 1 limetky
1 stredne veľké jablko nakrájané na kocky
3 hr perlivej minerálky
Čajové vrecúška a škoricové drievka prelejte práve prevarenou vodou a nechajte 5 minút lúhovať. Vrecúška potom vyberte a vmiešajte cukor tak, aby sa úplne rozpustil. Vodu nalejte do džbánu a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Na minimálne hodinu dajte do chladničky a môžete podávať ozdobené lístkom mäty.
Arašidová horúca čokoláda
4 hrnčeky mlieka (kravského, alebo rastlinného)
2 PL Nutelly
1-2 PL jemného arašidového masla
1-2 PL nesladeného kakaového prášku
1 čl sladidla (cukor, javorový sirup, med, stévia, xylitol atď)
Marshmallows (môžete vynechať)
Zohrejte mlieko v hrnci až takmer do bodu varu. Pridajte arašidové maslo, Nutellu, kakao, cukor a miešajte do rozpustenia. Môžete ozdobiť strúhanou čokoládou, sekanými lieskovcami a podobne.
Chai Latte
1 hr vody
4 vrecúška čierneho čaju
2 škoricové drievka
2 zrnká kardamómu
2 hviezdičky anízu
muškátový oriešok
2 klinčeky
2 guľôčky čierneho korenia
1 PL javorového sirupu
2 hr mlieka (kravského, alebo rastlinného)
Do hrnca nalejte vodu, pridajte čajové vrecúška, koreniny a priveďte do bodu varu. Namiesto uvedených korenín môžete použiť už hotovú mletú koreniacu zmes. 5 minút povarte, odstavte z platne a prilejte javorový sirup. Preceďte a nalejte do dvoch hrnčekov. Zatiaľ v tom istom hrnčeku, v ktorom ste varili vodu s koreninami, zohrejte mlieko a napeňte ho napeňovačom. Opatrne vlejte do hrnčekov. Poprášte škoricou a ihneď podávajte.
Nealko Vianočný punč
600 ml brusnicového džúsu
250 ml jablkového džúsu
150 ml pomarančového džúsu
2 čl medu
pomaranč nakrájaný na tenké plátky
zmes korenia na varené víno
Zohrejte všetky tri džúsy, pridajte med a nechajte rozpustiť. Pridajte zmes korenia a priveďte takmer do bodu varu. Môžete krátko povariť. Odstavte, pridajte plátky pomaranča a podávajte ešte za horúca.
Mexická instantná čokoláda
1/3 hr hnedého cukru
1/2 čl mletej škorice
1/4 hr kakaa
štipku mletého chilli alebo kajenského korenia
2 1/3 sušeného mlieka (živočíšneho alebo rastlinného)
Všetky ingrediencie zmiešame a uskladníme v uzatvárateľnej dóze. Keď dostaneme chuť na horúcu čokoládu, nasypeme 1 veľkú ČL prášku do hrnčeka a zalejeme prevarenou vodou.