Uvažujete práve o tom, že sa dáte na zdravý životný štýl a neviete čím začať? Poradím Vám, ako by to malo u vás v špajzi vyzerať a čo by ste si mali pravidelne dopĺňať.
Ako ste možno čítali, absolvovala som 4-týždňovú detoxikačnú kúru podľa Antonie Mačingovej. Vždy som si pár dní vopred kupovala potraviny, ktoré som potrebovala na celý týždeň. Dobre mi to tak fungovalo a nemala som problém s tým, že by mi chýbala nejaká potravina.
Po tomto detoxe som chcela nastúpiť na cestu zdravého stravovania a tak som si postupne začala zháňať nové recepty, čo by som chcela vyskúšať a čo by mi asi chutilo. Bolo nutné si pripraviť znovu jedálny lístok na pár dní vopred a tak som začala spisovať zoznam potravín, ktoré budem potrebovať. Po troch mesiacoch môžem teda povedať, aké potraviny by bolo dobré mať stále v zásobe, prípadene ich obmieňať. Tu je to teda postupne rozpísané:
Ovocie a zelenina
– stále majte v zásobe rôzne druhy ovocia a zeleniny, aby ste mali stále čo kombinovať a mali ste pestrý jedálny lístok
– paradajky, paprika, šalátové uhorky, čerstvý šalát, rukola, reďkovky, mrkva, kaleráb, zeler, cuketa, baklažán
– banány, ananás, jablká, citróny alebo limetka, avokádo, pomaranče, kiwi, hrušky, nektarinky
– v mrazenom stave je dobré mať v zásobe zelené fazuľky, mrazený hrášok, mrazená kukurica, mrazený špenát (najlepšie kúsky, nie pretlak), z ovocia mrazené jahody alebo drobné lesné ovocie
– v sušenom stave si kúpte hrozienka, slivky, brusnice, datle, figy
– v čase sezóny samozrejme sa zásobte aj iným čerstvým ovocím a zeleninou, ktoré je práve vtedy lacnejšie, tie, ktoré sú nedostupné alebo príliš drahé, v čase mimo sezóny vynechajte a zásobte sa nimi inokedy
Obiloviny a výrobky z múky:
– veľmi zdravou súčasťou zdravej stravy sú rôzne druhy obilovín, zásobte sa týmito obilovinami: pohánka, pšeno, kuskus, ryža celozrnná, ovsené vločky
– zabudnite na obyčajné biele múky, zásobte sa špaldovou hladkou a polohrubou múkou, kukuričnou múkou, ovsenou múkou, pohánkovou múkou
– cestoviny musia byť jednoznačne bezvaječné, najlepšie celozrnné, môžu byť aj kukuričné, špenátové, kúpte si viac druhov, špirálky, mušličky, farfalle, tagliatelle…
ďalšie potraviny rastlinného pôvodu:
– sójové výrobky – sójový granulát, sójové plátky, seitan (sušený, alebo vo fľaške)
– strukoviny – mungo, adzuki, šošovica, bôb
– oriešky – tých ja pojem dosť, takže stále mám zásobu mandlí, lieskových orechov, vlašských orechov, kešu, pistácií
– mak je veľmi zdravý, má veľa vápnika, určite ho často používajte aspoň do raňajkových kaší
– ľanové semiačka, sezamové semiačka, chia semienka
– rastlinné mlieko – mám rôzne druhy, podľa toho, kde sa mi aké hodí – sójové, pohánkové, ryžové, mandľové, kokosové
– hraška – rastlinná zmes, ktorú môžete použiť na zahustenie jedál
– miso – niečo ako bujón, akurát je to zdravé, neobsahuje to Éčka
– agar-agar – morská riasa, niečo ako želatína, používam ju do ovocných dezertov
– trstinový cukor, agáve sirup, javorový sirup, stévia – všetko náhrada nezdravého bieleho cukru
– šampiňóny, hliva
No a ešte dačo aj do živočíšnej skupiny, i keď sa poväčšine stravujem v tej druhej skupine:
– kuracie a morčacie mäso
– morská treska, losos, tuniak – zatiaľ som nenatrafila na čerstvé, tak kupujem mrazené
– mozarella, tvrdý light syr, acidko, biely jogurt
– kvalitné živočíšne maslo a ghee, to je prepustené maslo, ktoré sa dá používať aj v rastlinné dni
Toto by mal byť zoznam toho naj, čo by ste mali mať stále doma, prípadne si to priebežne dokupovať, aby ste mali stále z čoho variť. Samozrejme postupne začnete objavovať nové a nové jedlá a nové potraviny, ktoré zahrniete do svojho jedálnička, tak ako ja. Každý deň sa naučím niečo nové, objavím novú potravinu, ktorú odskúšam a zistím, či mi vyhovuje, alebo nie.