Kto povedal, že darčeky pod stromčekom, či skôr pozornosti pre našich blízkych, musia byť okázalé a drahé? Ak si človek nevie vážiť málo, nebude si vedieť vážiť ani veľa. A preto sa nebojme pripraviť im aj ručne robené, napríklad jedlé darčeky.
Škatuľka sladkých pokladov
Aj vy rady ochutnávate Vianočné koláčiky iných gazdiniek? Do tejto farebnej škatuľky ukryjeme kúsok z našich sladkých pokladov, ktoré sme vyčarili v kuchyni. Budeme potrebovať:
- malé farebné škatuľky (kúpite napr. v TEDI) alebo
- biele škatuľky, ktoré si samé vyzdobíte pomocou farebného, či baliaceho papiera
- ozdobné stužky
- tenký ozdobný papier na vystlanie škatuľky, alebo vianočné servítky
- menovky na odkaz, venovanie či krátky citát/veršík z Biblie
Inšpirácia: Tell Love And Party
Domáca granola
Alebo ak chcete müsli. Jednoducho zmes vločiek, semiačok a orechov zapečených v rúre. Tento recept má oproti müsli z obchodu jednu veľkú výhodu a síce, že neobsahuje pridaný cukor.
Budete potrebovať
- 1 1/2 hr orechovej zmesi podľa vlastného výberu (vlašské, lieskovce, mandle nelúpané atď)
- 2 hr ovsených vločiek (alebo vločkovej zmesi napr. LIDL)
- 1 hr tekvicových semienok lúpaných, nesolených
- 1 hr slnečnicových semienok
- 1/4 hr sezamových semienok
- 1/4 hr mletého ľanu
Na sirup
- 3 PL javorového sirupu alebo medu
- 2 PL kokosového oleja
- 1 PL arašidového, alebo iného orechového masla jemného (smooth)
- 2 ČL škorice, alebo perníkového korenia
Postup
- Rúru si vyhrejeme na 180°C, teplovzdušnú na 160°C.
- Všetky orechy nasypeme do kuchynského robota a nahrubo pulzerom rozdrvíme. Pozor, nesmiete ich pomlieť na jemno, či na múku :-) Rovnako nahrubo rozdrvíme aj slnečnicové a tekvicové semiačka. Všetko nasypeme do misy.
- Zo sirupu, oleja, masla a korenia si vo vodnom kúpeli pripravíme kompaktný sirup.
- Sirup prelejeme na orechovo-semiačkovú masu a poriadne premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
- Vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 20-30 minút do ružova. Pozor, granola má tendenciu kvôli orechom rýchlo prihárať.
- Ak máme radi hrozienka, môžeme ich pridať do zmesi až po dopečení. Rovnako aj kokosové plátky.
- Po vychladnutí zmes rozdelíme do dózičiek. Previažeme ozdobnou stuhou s venovaním.
Zmes na prípravu horúcej čokolády
A keby jedna varianta, ale hneď štyri ;-)
Horúca čokoláda s čili
Obrázky zdroj: pixabay.com; archív autorky