Leto je čas grilovačiek a záhradných osláv, čo je perfektná príležitosť pripraviť hosťom zeleninu, či mäsko ochutené vlastnoručne namiešanou koreniacou zmesou. Môžete v nej pre plnú chuť mäso napríklad aj marinovať, alebo ju pridať do omáčok a dresingov. Nech sa páči, vyberte a namiešajte si tú svoju koreniacu zmes podľa vlastnej chuti.
Legenda:
ČL – čajová lyžička
PL – polievková lyžica
MČK – mleté čierne korenie
Talianska zmes na šalátový dresing
- 1 1/2 ČL granulovaného cesnaku
- 1 ČL granulovanej cibule
- 2 PL sušeného oregána
- 1 PL sušeného petržlenu
- 1 PL cukru
- 2 PL soli
- 1 ČL MČK
- 1 ČL sušenej bazalky
- 1/4 ČL sušeného tymianu
- 1/2 ČL zelerových vločiek
Na prípravu šalátového dresingu budeme potrebovať:
- 1/4 hrnčeka vínneho octu
- 2 PL vody
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 2 PL koreniacej zmesi
Pikantný mix korenia
Tento koreniaci mix môžeme použiť na marinovanie mäsa alebo na prípravu chilli con carne. Budeme potrebovať:
- 4 PL chilli prášku
- 4 ČL mletej rasce
- 1 ČL kajenského korenia
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 2 ČL granulovanej cibule
- 4 ČL soli
- 1 ČL MČK
Farmársky mix
Môžeme ho použiť na marinovanie tmavého mäsa, alebo zmiešame 1/2 hrnčeka majonézy, 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu, 1 PL farmárskeho korenia a dostaneme omáčku k steakom.
- 2 PL sušeného petržlenu
- 1 ČL sušeného kôpru
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 1 ČL granulovanej cibule
- 1/2 ČL sušenej bazalky
- 1/2 ČL MČK
Tacos
Touto koreniacou zmesou môžeme ochutiť steaky, alebo ho pridať do fašírok.
- 2 PL chili prášku
- 1/2 ČL granulovaného cesnaku
- 1/2 ČL granulovanej cibule
- 1/2 ČL vločiek papriky
- 1/2 ČL sušeného oregána
- 1 ČL mletej papriky
- 1 PL mletej rasce
- 2 1/2 ČL soli
- 2 ČL MČK
Obrázok zdroj: pixabay.com