Možno ste už tiež niekedy v supermarketoch natrafili na netradičné ovocie, ale vždy ho obchádzate, pretože ho nepoznáte, neviete ako chutí a nie je to ani príliš lacná záležitosť. Dokonca ani nemusíte vedieť, čo z tohoto ovocia sa konzumuje a nechcete si vyrobiť trapas, že ponúknete dačo, čo sama nepoznáte. Mňa moja mama tento rok prvý raz ponúkla pomelom. Priznám sa, videla som ho v obchode, ale nevedela som tiež, čo to je a tak som to nekúpila. Teraz už viem, že toto ovocie bude častejšie na našom stole. A tak vám teraz ponúkam v tomto článku bližší pohľad na niektoré vybrané druhy ovocia, čo z nich sa konzumuje a ako chutí. Možno pri najbližšom nákupe niečo z tohto tiež vložíte do svojho košíka.
Pomelo
Je to vraj predchodca grepu. Veľkosťou sa tiež podobá grepu, aj vrchná šupka má rovnakú farbu, ale rozoznáte ho tak, že je v obchode zabalený do sieťovaného sáčku, resp. igelitu, lebo veľmi skoro vysychá. Je sa podobne ako grep alebo pomaranč. Narežte si 4 strany nožíkom a potom olúpte. Vrchný obal je dosť hrubý. Potom ovocie deľte na jednotlivé mesiačiky, ale odstráňte z nich šupky, sú trošku horkasté. Samotná dužina je príjemne sladká, trochu suchšia ako pomaranč, ale vôbec nie trpká ako grep.
Granadila
Sladká Granadila alebo aj Mučenka jazyková rastie v prírode ako liana. Keď je zrelá, tak má žiarivú žltooranžovú tenkú a pevnú šupku. Dužina je sladká, rôsolovitá a veľmi aromatická s malými jedlými jadierkami. Oválne plody majú 5-6 cm. Granadila obsahuje draslík, fosfor, železo a tiež vitamíny B1, B2, vitamín C a provitamín A. Šupku z plodu jednoducho odstránime prstami. Dužinu potom ľahko vyberieme napríklad lyžičkou. Šťava sa z nej zvykne riediť s vodou, alebo sa pridáva do iných nápojov, dezertov, zmrzlín a ovocných šalátov.
Karambola
Alebo tiež Egrešovec oblý. Plody majú krásny 5-6 hranový hviezdicový prierez, ja som si ich jeden rok kúpila na ozdobu adventného venca, rozrezala som ju na menšie dieliky a jednotlivé hviezdičky som usušila na radiátore. Čerstvé plátky tiež môžete použiť na ozdobenie pohárov s nápojom, alebo ovocné misy. Zrelé ovocie je žlté, má chuť sladkokyslú, podobnú ananásu, zelené má kyslú chuť. V Ázii ju konzumujú aj zelenú – nakladajú ju, alebo korenia či robia želé. Zrelé sa používajú na šťavu, kandizujú. Na konzumáciu plod umyjeme, prípadné nahnedlé hrany vykrojíme a vydlabeme semená, ktoré sú nejedlé. Karambola zaháňa smäd, posilňuje kosti a imunitný systém.
Tamarilo
(Rajčiakovec repový) je kríčkové ovocie. Plody sú dlhé asi 9 cm. Šupka je tenká, hladká a červená. Vzhľadom pripomína granátové jablko. Existujú tiež druhy so žltohnedou alebo žltou šupkou. Dužina je žltá až načervenalá. Plod mäkne smerom do stredu. Jadierka sú jedlé a sú obalené “rôsolom”. U zrelého plodu je dužina trpkosladkej chuti a nezrelé plody sú silne horké a takmer nepožívateľné. Tamarilo obsahuje vysoký podiel vitamínu C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, horčík, fosfor a kremík. Najlepší k jedlu je, keď sa rozdelí na polovičku, pocukruje a uloží cez noc do chladničky. Dá sa však použiť aj na varenie alebo dusenie, len ho treba vopred zbaviť šupky, ktorá je hrozne horká.
Mango
Mango má oválny tvar, býva sfarbené do žlta, zelenožlta a keď je úplne zrelé, do oranžovožlta. Šupka je hladká a silná. Zrelá dužina má chuť broskyne a je veľmi šťavnatá. Ak sa vám stane ako mne, že kúpite nezrelé mango, tak ho môžete rovno hodiť do koša, pretože má trpkú chuť a iba si ním pokazíte chuť. Spoznáte to aj tak, že keď ho rozkrojíte, nie je pekne oranžové, ale skôr zeleno-žlté. Pri konzumácii ho olúpte a vyberte veľkú kôstku. Ako prílohu ho môžete servírovať k rybacím a hydinovým jedlám. Surové mango je vhodné nakrájať do sladkých šalátov, z mixovaného pripravíte chutné nápoje alebo kompót. Pozor, nekombinujte ho s tekutinami, je jedno, či to je mlieko, voda, alebo alkohol, pretože spôsobuje bolesti žalúdka. Treba to dodržať dve hodiny po konzumácii čerstvého alebo zaváraného manga. Mango neskladujte v chladničke. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré bojujú proti predčasnému starnutiu.
Papája
Papája má tvar hrušky, ale skôr nepravidelne tvarovanú, má zeleno-žltú farbu až žltooranžovú farbu, tenkú šupku. Jej vnútro je lososovo-ružovej až oranžovo-žltej farby. Keď plod rozrežete, musíte odstrániť zrná, ktoré sú nejedlé a dužinu potom vyberiete lyžičkou. Dreň je mäkká, šťavnatá a nádherne vonia po čerstvých marhuliach. Ak chceme zvýrazniť jej chuť, pokvapkáme ju citrónom. Je výborná do ovocných šalátov. Papáju môžete aj udusiť, urobiť z nej kompót alebo lekvár. Obsahuje tzv. papaíny, ktoré uľahčujú tráviaci proces. Je bohatá na sodík, horčík, fosfor a síru. Celé zrelé plody skladujte v chladničke maximálne 2 dni. Papája dozrieva pri izbovej teplote asi 8 dní.
Marakuja
Jedná sa o plod mučenky. Plody môžu mať modrú, purpurovú alebo žltú farbu. Veľkosť a tvar má ako marhuľa. Ovocie pozdĺžne rozrežte a dreň i s jadierkami vydlabete lyžičkou. Má exotickú sladkokyslú chuť. Obsahuje vitamín C a provitamín A. Konzumuje sa čerstvá. Pasírovaná sa používa do nápojov alebo zmrzlín. Pridáva sa tiež pod pečené mäso alebo do marmelád. Je obľúbená pri redukčných diétach. Celé zrelé plody vám vydržia asi týždeň v chladnom priestore, avšak nie v chladničke. Dozrieva pri izbovej teplote.
Physalis
Ak vám tento názov nič nehovorí, snáď vám napovie viac názov Machovka alebo židovská čerešňa. Je to zeleno-žltá bobuľa veľká asi ako čerešňa, ktorá sa nachádza v uzavretom svetlo-hnedom púzdre. Má sladko-kyslú chuť podobnú ananásu. Po vybratí môžete jesť bobule i za surového stavu. V ovocných šalátoch sa vynímajú. Je treba ich však rozpoliť. Dužina potom lepšie prijíma cukor. Dá se tiež usušiť, potom sa podobá hrozienkam. Pozor ale, nezrelé plody sú jedovaté!
Kumquat
Je polodlhý trpasličí pomaranč. Je len 2 – 4 cm dlhý. Plody, dužina i šupka sú oranžové a jedlé, takže ho vôbec nemusíme lúpať. Umyjeme ho, nakrájame na kolieska a môžeme sa do nich pustiť. Plody majú výraznú arómu. Kôra je horká a dužina je naopak veľmi sladká. Sú delikatesou ku grilovanému mäsu, hydine, zverine alebo na fondue. K jedlu sa odporúčajú tmavšie, ale občas v nich bývajú kôstky. Tie jediné sa nejedia.
Litchi – Liči
Veľakrát sa nazýva aj čínska slivka. Je to malý plod s tvarom orechu so svetlou ružovo-červenou šupinatou šupkou a vo vnútri je kôstka. Má bielu sklovitú dreň, ktorá je šťavnatá a má ľahko sladko-kyslú korenenú chuť. Tá je podobná muškátovému vínu. Konzumujte ich ošúpané a bez jadierok, alebo pridávajte do šalátov s ovocím. Sušená dužina známa ako oriešky liči má tiež výbornú chuť, dokonca je ešte sladšia než čerstvé ovocie. Liči podávame i s mäsom alebo rybou, ale len ohrievame! Varením by sa scvrklo. Dá sa tiež sušiť alebo kompótovať.
Pitahaya
Je to popínavý kaktus s nádhernými plodmi. Vďaka svojmu tŕňovitému vajcovitému tvaru sa nazýva tiež dračie vajce. Vonkajší obal môže byť žltý alebo cyklámenovo-ružový. Mnohosemenná rôsolovitá dužina pripomína svojou štruktúrou kivi, ale chuť pitahayi je šťavnatejšia a sladšia hlavne vďaka vysokému obsahu vody a vitamínu C. Najčastejšie sa konzumuje čerstvá, vychladená, pokvapkaná limetovou šťavou. Pripravujú sa z nej džúsy, kokteily,nápoje a víno. Dužina sa konzumuje pomocou lyžičky, ktorou sa pekne odkrajuje.
Granátové jablko
O tejto plodine sa píše už v Biblii. Z literatúry sa dozvedáme, že cucanie semienok obalených dužinou prinášalo úľavu pútnikom v púštnych krajinách. Guľaté plody majú hladkú kožovitú šupku, ktorá sa po dozretí zafarbí na červenožlto. Plod priečne rozrežete a lyžičkou vyberiete jadierka. Sú to lahodné šťavnaté zrnká obsahujúce sladkokyslý červený rôsol. Sú vynikajúce aj v ovocných šalátoch. Jablko možno aj pováľať po tvrdej podložke, potom vyrezať do šupky otvor a vytlačiť šťavu, ktorú použijete do nápojov a kokteilov. Zrelé plody vám vydržia v chladničke až do 2 mesiacov. Nakrojené plody však treba skonzumovať do jedného dňa, pretože vnútro rýchlo vysychá. Zaujímavé je, že šupka granátových jabĺk sa používa už od antiky na farbenie kože. Ešte dnes sa z nej získava červenohnedé alebo citrónovožlté rastlinné farbivo na orientálne koberce.
Rambutan
Toto zvláštne ovocie zaujme už na prvý pohľad, vyzerá ako gaštan, ale farba obalu je ružovo-červená až bordová. Dužina je pikantne sladkokyslá a aromatická, takmer ako ananás s ľahkou marhuľovou príchuťou. Pri konzumácii treba narezať šupku a plod rozdeliť na dve polovice. Konzumuje sa iba dužina v surovom stave alebo sa pridáva do šalátov, do kompótov.
Pepino
Toto ovocie má hladkú a lesklú šupka žltej farby, ktorá prechádza až do fialovej, s výraznými pruhmi. Plod je vajcovito oválny, asi 12 cm vysoký a do 10 cm široký. Zrelé plody sú silno voňavé, šťavnaté a sladké. Nezrelé plody sa tepelne spracovávajú (varením, pečením, plnením, grilovaním…), zrelé plody sa jedia surové, a to ako olúpané, tak aj so šupkou. Chuťovo je ako kombinácia šalátovej uhorky, melóna a hrušky.
Kivano
Patrí do čeľade tekvicovitých podobne ako uhorka. Preto majú plody aj niekoľko ľudových pomenovaní ako africká uhorka, rohatý melón či melón v škrupinke. V obchodoch ich obyčajne nájdeme na pulte s tropickým ovocím, hoci je to vlastne zelenina. Tieto atraktívne žltooranžové oválne plody s ostrými výčnelkami trochu pripomínajú granát. Sú dlhé asi pätnásť centimetrov a dovážajú sa k nám z Izraela alebo Nového Zélandu. Plody vyzerajú veľmi zaujímavo nielen zvonka, ale aj po rozkrojení. Dužina je sklovitá, sýtozelenej farby a je v nej veľké množstvo bielych semienok. Majú vajcovitý tvar a sú ploché. Konzumujú sa spolu s dužinou, ktorej chuť je kyslastá a osviežujúca. Dá sa prirovnať k uhorke s limetkovou príchuťou, niekomu možno väčšmi pripomína dyňu s banánom. Dužinu jeme samostatne alebo ju môžeme pridať aj do exotických ovocných šalátov, či skombinovať s inou zeleninou. Tenké plátky sa dajú použiť na ozdobenie mäsitých jedál.