Na jesenných prechádzkach, hlavne keď je sychravo, sa radi pristavíme pri stánkoch, kde sa môžeme zahriať horúcim punčom, prípadne si pochutnáme na pražených orieškoch. Ak sa vrátite premrznutí z podobnej vychádzky, môžete si hneď vyskúšať domácu prípravu týchto pouličných lákadiel.
Punč si pripravíte nasledovne:
2 sáčky ovocného čaju zalejete 500 ml vriacej vody a kým sa vyluhujú, zmiešate 250 ml jablkovej a 250 ml pomarančovej šťavy, pridáte jednu celú škoricovú tyčinku a počas stáleho miešania zohrejete v hrnci. Nakoniec vlejete ku čaju a dochutíte medom.
Pražené mandle:
V teflónovej panvici priveďte do varu 1/8 litra vody s 200 g cukru, 1 balíčkom vanilkového cukru a čajovou lyžičkou mletej škorice. K tomu potom pridajte 200 g nelúpaných mandlí a varte pri vysokej teplote, kým nebude cukor suchý. Zmes neustále miešajte vareškou. Následne uberte teplotu asi na polovicu a mandle naďalej miešajte, kým sa cukor opäť nerozpustí a mandle nezačnú karamelizovať. Nakoniec ich rozložte na papier na pečenie a dvoma vidličkami ihneď od seba oddeľte. Najlepšie chutia, kým sú teplé.