Recept na tento sladký obedík som našla na mimibazáre, ale aby boli vhodné do delenej stravy,musela som recept máličko upraviť. Takže poďme na to:
Čo potrebujete: 10 plátov lasagní, caa 5-6 jabĺk, škorica mleté, trstinový cukor, šťava z 1 citróna, hrozienka
VANILKOVÁ OMÁČKA: 1 väčšia PL ghee, 6dl rastlinné mlieko (sójové, ovsené, pohánkové), 3PL hl.múka, trstinový cukor, 1čl vanilka
TVAROH: 2 balíčky biele tofu, javorový sirup, citrónová šťava, 1PL tahini
POSÝPKA : 2 PL celozr.múka, 2PL trstinový cukor, 1PL ghee, 1/2 ČL škorica, mandľové lupienky
Postup:
Najskôr si uvaríme VANILKOVÚ omáčku: ghee necháme na miernom ohni rozpustiť, pridáme múku, urobíme svetlú zápražku, zalejeme studeným mliekom a uvaríme bešamel, pridáme k tomu cukor podľa chuti, premiešame. Omáčka je hotová
Jablká si nakrájame na tenké plátky.
Tofu, javorový sirup, citrónovú šťavu a tahini dáme do mixéra a dohladka vymiešame.
Zapekací pekáč vymažeme ghee a vysypeme strúhankou, natrieme časťou vanilkovej omáčky, položíme prvé plátky surových lasagní, na poukladané lasagne položíme 1/2 nakrájaných jabĺk, ktoré pokvapeme vždy citrónovou šťavou , posypeme škoricou, trstinovým cukrom a hrozienkami a polejeme 1/2 tvarohovej náplne. Zopakujeme ešte jednu vrstvu omáčky, lasagní, jabĺk, tvarohu, dáme poslednú vrstvu lasagní, dobre utlačíme, aby sme vytlačili prípadný vzduch a lasagne nám mohli dobre absorbovať tekutinu z jabĺk a omáčky a vylejeme zvyšnú časť omáčky, ak sa vám zdá, že je to málo vodnaté, polejte ešte 150-200ml vody. Zakryjeme vrchom pekáča alebo alobalom a dáme piecť do rúry na 35-40 min na 180°C.
Kým sa nám to pečie pripravíme si posýpku z ghee, múky, trstin. cukru a škorice
Po 40 min pečenia lasagne vyberieme z rúry, povrch posypeme škoricovou posýpkou a posypeme mandľovými lupienkami, dopečieme ešte 15 min pri tej istej teplote, ale už odokryté. Necháme vychladnúť mierne, aby sa nám všetky ingrediencie spojili a vytuhli a môžeme podávať.