Tento recept mám od svokry a dúfam, že zachutí i vám.
Na jej prípravu potrebujete:
500 g hovädzieho mäsa, 125 g prerastenej slaniny, olej (2 pol.lyž.), 3 cibule, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 1/2 čaj.lyž. majoránky, na špičku noža drvených klinčekov, 1/2 pol.lyž. kmínu, 250 g na kocky nakrájaných zemiakov alebo 1 šálka ryže, 1 menšia konzerva kukurice, 1/2 šalátovej uhorky, 1/4 litra (alebo viac) horúceho zeleninového vývaru, 1/4 litra kyslej smotany, 2 pol.lyž. rajčiakového pretlaku, 1 pol.lyž. červenej papriky, korenie podľa chuti, aby bola polievka ostrá, pridajte feferonku al. “cayenne”-korenie
Postup prípravy:
1. hovädzie mäso (ja dávam pomleté) umyť, osušiť a nakrájať na kocky
2. slaninku nakrájať a usmažiť na olivovom oleji
3. pridať mäsko a trochu popiecť, kým nezmení farbu do hneda
4. cibuľu nakrájať na väčšie kúsky a asi 5 minút opekať s hov. mäsom
5. pridať pretlačený cesnak
6. pridať majoránku, klinček a kmín
7. pridať zemiaky alebo ryžu (ja dávam zemiaky- ale viac)
8. uhorku dobre poumývať, prekrojiť, vybrať jaderník a zvyšok nakrájať (aj so šupkou) asi na 2 cm kocky a pridať do hrnca spolu s kukuricou
9. pridať horúci zeleninový vývar a variť na miernom plameni asi 30 minút
10. nakoniec pridať kyslú smotanu, rajčiakový pretlak, papriku, korenie, osoliť podľa potreby
11. kto chce mať polievku ostrejšiu, môže pridať napr. feferónku
Polievka chutí výborne hlavne na druhý deň, môžete ju prípadne robiť i trochu hustejšiu a uvedené prísady dávkovať podľa vlastných chuťových buniek.
Dobrú chuť