Základná ovsená kaša
6 lyžíc jemných ovsených vločiek, 2 dcl kojeneckej vody, 200ml kojeneckého mlieka
Vločky zalejeme vodou a necháme 10 minút bobtnať. Potom k nim pridáme vodu a za stáleho miešania varíme na miernom ohni 10 minút. Vedľa si pripravíme kojenecké mlieko a vmiešame do mierne vychladnutej kaše. Odstavíme a necháme ešte chvíľu dôjsť. Do všetkých základných kaší pridáme jednotlivé ovocie alebo zeleninu a tým získame kašu podľa chuti.
Banánovo-vločková kaša
1 banán, 1/2 šálky vody, 1 PL ovsených vločiek
Vodu s vločkami priveďte za stáleho miešania do varu. Varte, pokiaľ sa nevytvorí hustá kaša. Nechajte vychladnúť. Banán roztlačte vidličkou a primiešajte ku kaši.
Jablkovo-vločková kaša
150g ovsených vločiek, 200ml vody, 1 jablko
Jablko ošúpte, nakrájajte ho na malé kúsky a spolu s vodou a ovsenými vločkami dajte do hrnca. Za stáleho miešania varte 30 minút. Uvarte na jemnú, hustú kašu a odstavte z ohňa. Nechajte vychladnúť.
Jablkovo-krupicová kaša
1 dl mlieka, 1 polievková lyžica detskej krupice, 1 jablko
Do mlieka nasypeme krupicu a necháme asi pol hodiny napučať. Za stáleho miešania uvaríme kašu, do ktorej po odstavení vmiešame nastrúhané sladké jablko.
Mrkvová kaša
200g mrkvy, 1 lyžička cukru, 50ml mlieka, 1 lyžička krupice, 1/2 lyžičky oleja
Očistenú a umytú mrkvu nakrájame nadrobno, zalejeme vodou a dusíme. K čiastočne udusenej pridáme lyžičku krupice, osladíme a pridáme olej. Za stáleho miešania varíme ešte asi 15 minút. Potom prelisujeme alebo rozmixujeme, zriedime mliekom a povaríme. Podávame teplé.
Farebné vločky
jablko, mrkva, ovsené vločky, aníz
Ovsené vločky namočíme do vody, jabĺčko nakrájame na malé kúsky, mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Varíme dokopy vo vode s trochou anízu. Varíme, kým nie je mrkva mäkká.
Puding s ovsenými vločkami
40g maizeny, 200ml vody, 2 polievkové lyžice sušeného kojeneckého mlieka, 3 polievkové lyžice ovsených vločiek, ovocie
Maizenu dobre rozmiešame s vodou a pridáme ovsené vločky. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme cca 4 minúty. Odstavíme a vmiešame sušené mlieko. Dochutíme rozmixovaným ovocím. Dobre premiešame, necháme vychladnúť a podávame.
Jablková kaša s marhuľami a pohánkou
100g jabĺk, 60g marhúľ, 20g udusenej pohánky
Jablká očistíme, umyjeme, zbavíme jadrovníka, postrúhame. Pridáme umyté, kožky zbavené marhule, udusenú pohánku a spolu vyšľaháme na jemnú kašu.
Jablková ovsená kaša
2 PL ovsených vločiek, 200 ml mlieka, 1 malé sladké jabĺčko
Ovsené vločky dobre prepláchneme na sitku vodou. Mlieko spolu s vločkami privedieme v hrnčeku do varu a odstavíme. Kašu necháme odpočívať 3 až 4 minúty pod pokrývkou. Ak použijeme na prípravu kaše materské mlieko, neprevárame ho a odporúčame dať don ovsené vločky, ktoré sme si vopred namočili, aby zmäkli. Kašu potom už len varíme asi 5 minút na miernom ohni. Jabĺčko umyjeme a ošúpeme. Postrúhame ho najemno a pridáme do mierne vychladnutej kaše.
Pohánková kaša
3/4 dl pohánky prepláchneme a namočíme do rovnakého množstva vody minimálne na tri hodiny, najlepšie do rána. Potom ju rozmixujeme na jemnú kašu, do ktorej pridáme postrúhané jablko a pretlačený banán. Vzniknú tak asi 2,5 až 3 dl kaše. Takto pripravená pohánková kaša má svojskú chuť, ale je veľmi dobrá.
Pohánka s jablkom
Dve hrste pohánky preberieme, opláchneme a dáme variť do asi trojnásobného množstva vody. Z umytého sladkého jablka vyberieme jadrovník a nakrájané dáme zohriať k mäkkej pohánke. Dôkladne zmixujeme, aby v jedle nezostali kúsky jablkovej šupky (obsahuje najviac vitamínov, tak prečo ju vyhadzovať).
Od ukončeného 7. mesiaca môžeme pre zmenu pridať polovicu živého bieleho jogurtu.
Pšeno s hruškou
Pšeno uvaríme rovnako ako pohánku, až kým nie je na ochutnanie hladké. Zohrejeme s ním nakrájanú hrušku a zmixujeme. Obmeniť môžeme s mangom.
Od ukončeného 7. mesiaca môžeme podávať s bielym jogurtom.
Ovocná mliečna ryžovo-pšenová kaša
15 g ryže, 15 g pšena, 1 dl mlieka , jablko alebo banán
Prebraté pšeno sparíme vriacou vodou a dáme do hrnčeka. Umytú ryžu pridáme ku pšenu, zalejeme asi 150 ml vody a varíme 10 minút. Ak treba, prilievame vodu. Keď sú pšeno aj ryža mäkké, pridáme 1 dl mlieka a ešte chvíľu spolu povaríme. Kašu najemno rozmixujeme a ochutíme postrúhaným jablkom, banánom alebo broskyňou.
Krupicová kaša s ovocím
4 polievkové lyžica jablka nastrúhaného najemno, 1 lyžica krupice, 100ml dojčenského mlieka
Dojčenské mlieko uvarte podľa návodu. Do horúceho postupne pridávajte krupicu a za stáleho miešania uvarte stredne hustú kašu. Nechajte mierne vychladnúť a zmiešajte s nastrúhaným jablkom. Na obmenu chuti môžete namiesto jablka pridať roztlačený banán, hrušku, broskyňu či iné ovocie.
Základná krupicová kaša
1 PL krupice, 1,25 dl mlieka, 1/4 lyžičky masla
Krupicu namočíme do mlieka a necháme 1/2 hodiny stáť, potom ju uvaríme, nakoniec pridáme maslo.
Krupicové flameri
0,25 l mlieka, 40 g detskej krupice, ovocie
Mlieko dáme variť a pridáme doň vopred v troche mlieka namočenú krupicu. Za stáleho miešania povaríme asi 10 minút. Horúcu kasu vlejeme do vypláchnutých misiek a vychladnuté flamere vyklopíme na tanierik a prizdobíme ovocím.
Krupicová kaša s hruškami
75 ml mlieka, 75 ml vody 25 g krupice, 1/2 zrelej hrušky (cca 75g)
Mlieko spolu s vodou uvaríme a za stáleho miešania pridáme krupicu. Chvíľku povaríme, platničku vypneme a kašu necháme, za stáleho miešania, napučať. Očistenú hrušku nastrúhame a vmiešame do kaše. Necháme vychladnúť.
Kaša z ovsených vločiek
4 polievkové lyžice prebratých vločiek, voda, 1 menší banán, 1 stredne veľké jablko
Ovsené vločky opláchneme, zalejeme 4 až 5 lyžicami vody a necháme do rána namočené. Potom ich rozmixujeme, pridáme najemno postrúhané jablko a pretlačený banán. Väčším deťom možno pre zmenu do vločiek pridať banán a 3 až 5 lyžičiek jogurtu.
Banánovo-ryžová kaša
2 polievkové lyžice (PL) vaporizovanej ryže, 200 ml mlieka, 1 banán
Ryžu preberieme a najemno zomelieme na múku v kávovom mlynčeku. Ryžovú múku rozmiešame v mlieku a varíme v hrnčeku na nízkej teplote, pokým nezačne vrieť. Po zovretí kašu za stáleho miešania varíme ešte 4 až 5 minút. Ošúpaný banán roztlačíme vidličkou a primiešame do mierne vychladnutej kaše.