Určite máte svoje rokmi overené Vianočné recepty na linecké pečivo, medovníčky či medvedie tľapky. Občas je však fajn svojich blízkych prekvapiť a prepašovať na Vianočný stôl aj nový druh koláčikov. Tento rok to môžu byť napríklad farebné maslové sušienky, mandľové snehové gule, či luxusné nepečené pralinky. Ktoré z nich si vyberiete?
Farebné maslové sušienky
Čo budete potrebovať:
Cesto:
- 150g hladkej múky
- 50g zmäknutého masla
- 1 vajce
- 50g krupicového cukru
- čerstvá stúhaná citrónová kôra
- 4g prášku do pečiva
Poleva:
- 1 vaječný bielok
- 1 PL citrónovej šťavy
- 125g práškového cukru
- štipka škrobu (kukuričného, alebo zemiakového)
Ako budete postupovať:
- Všetky ingrediencie zmiešajte.
- Vypracujte hladké cesto a odložte ho na hodinu do chladničky.
- Vysypte si dosku múkou, vyvaľkajte cesto a vykrajujte požadované tvary.
- Vyhrejte rúru na 180°C a koláčiky upečte do ružova. Nechajte vychladiť. Zatiaľ si pripravte polevu na zdobenie.
- Vymiešajte vaječný bielok s citrónovou šťavou. Pridajte práškový cukor, škrob a vymiešajte kompaktnú hmotu.
- Rozdeľte do štyroch misiek a do troch pridajte červené, žlté a zelené potravinárske farbivo.
- Pomocou igelitového vrecúška a špajdle koláčiky ozdobte.
- Pred podávaním nechajte polevu poriadne zaschnúť.
Mandľové snehové gule
Čo budete potrebovať:
- 1hr zmäknutého masla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1hr práškového cukru
- 2,5 hr hladkej múky
- 1/4 ČL soli
- 1/2 hr nahrubo mletých mandlí, nasucho opražených
Ako budete postupovať:
- Maslo vymiešajte do penista.
- Pridajte vanilkový extrakt, práškový cukor a premiešajte.
- V inej miske zmiešajte múku so soľou a pridajte mandle. Vmiešajte do prvej zmesi.
- Zo zmesi tvarujte guľky a položte ich ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rúru vyhrejte na 160°C a guľky pečte približne 15 minút.
- Preložte na mriežku a nechajte mierne vychladnúť.
- Ešte teplé obaľujte v práškovom cukre do ktorého môžete pridať aj vanilkový cukor.
Luxusné čokoládové pralinky na štyri spôsoby
1) Čokoládovo-čokoládové
Čo budete potrebovať:
- 1,5 hr smotany na šľahanie
- 3hr čočiek z mliečnej čokolády
- kakao
Ako budete postupovať:
- V smotane roztopte čokoládu a poriadne premiešajte.
- Vylejte na plech a dajte na hodinu do chladničky.
- Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
- Obaľujte ich v práškovom kakau.
2) Z bielej a horkej čokolády
Čo budete potrebovať:
- 3/4 hr smotany na šľahanie
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3hr bielych čokoládových čočiek
- hrsť čočiek z tmavej čokolády
- roztopená tmavá a biela čokoláda
Ako budete postupovať:
- V smotane zmiešanej s vanilkovým extraktom roztopte čokoládu. Poriadne premiešajte.
- Vylejte na malý plech a odložte na 15 minút do chladničky.
- Vmiešajte tmavé čokoládové čočky. Odložte na hodinu do chladničky.
- Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
- Obaľujte ich v roztopenej tmavej čokoláde.
- Nechajte vychladnúť a pokvapkajte bielou čokoládou
3) Čokoládovo-arašidové
Čo budete potrebovať:
- 2 hr smotany na šľahanie
- 3hr tmavej čokolády
- 1hr roztopeného arašidového masla
- 1/2 hr sekaných nesolených arašidov
Ako budete postupovať:
- Čokoládu roztopte v smotane a poriadne premiešajte.
- Vylejte na malý plech. Odložte na hodinu do chladničky.
- Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
- Obaľujte v arašidovom masle a nasekaných arašidoch.
4) Oreo
Čo budete potrebovať:
- veľké balenie Oreo sušienok
- 1/2 hr smotany na šľahanie
- 3hr bielych čokoládových čočiek
- mliečnu roztopenú čokoládu
Ako budete postupovať:
- Sušienky rozdeľte. Do jednej misky dajte sušienky, do druhej bielu hmotu.
- Sušienky podrvte.
- V smotane roztopte bielu zlepovaciu hmotu zo sušienok. Pridajte biele čokoládové čočky.
- Bielu hmotu nalejte do malého plechu a odložte na hodinu do chladničky.
- Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
- Obaľujte v roztopenej mliečnej čokoláde a podrvených sušienkach.
Obrázky zdroj: pixabay.com