Tatárska omáčka z tekvice
2 kg tekvice alebo cukety
2,5 dl oleja
1 zelená paprika
2 feferónky ( kto má rád štipľavé )
2 menšie cibule
1 hlávka cesnaku
60 g soli
100 g kryštálového cukru
trochu mletého čierneho korenia
Očistenú tekvicu pokrájame na menšie kúsky, pridáme ostatné prísady a udusíme do mäkka. Pridáme 1 dl octu (vínny alebo jablčný ) a 4 PL horčice. Rozmixujeme, plníme do malých pohárov a sterilizujeme .
Nutela z cukety
2 kg očistenej cukety
3 vanilkové cukry
15 dg kakaa
1 kg kryštálového cukru
2,5 bal. Zlatého klasu
Cuketu nakrájame na kocky, podlejeme asi 1 dl vody a necháme rozvariť. Vychladnutú rozmixujeme, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, kakao a povaríme asi 30 minút. V 1 dl studenej vody rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do hustej kaše. Ešte povaríme asi 5 minút. Teplé nalejeme do pohárov a sterilizujeme 20 minút.
Cukinovo-pomarančová marmeláda
1 kg očistenej cukiny
3-4 dl pomarančového sirupu
0,5 kg kryštálového cukru
1 bal. Pektogelu alebo Gelfixu
citrónová šťava
Očistenú cukinu pokrájame na malé kocky a so sirupom dusíme do mäkka. Rozmixujeme, pridáme cukor, podľa chuti citrónovú šťavu a zavárací prípravok. Za stáleho miešania povaríme 5-10 minút.
Zapekaná cukina
½ kg cukiny
1 šálka hladkej múky
½ bal. prášku do pečiva
1 šálka strúhaného syra
½ šálky oleja
4 vajíčka
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
Očistenú cukinu pokrájame na malé kocky a pridáme ostatné suroviny. Dôkladne premiešame. Pripravenú zmes prenesieme do vymasteného pekáča a upečieme. Podávame so zemiakmi.
Tekvicové placky
2 kg tekvice
2-3 cibule
6 strúčikov cesnaku
250 g ovsených vločiek
200 g jemnej krupice
3 lyžice hladkej múky
soľ
olej
majorán
Tekvicu ošúpeme, vyčistíme a najemno postrúhame. Pridáme ovsené vločky, krupicu a múku. Osolíme, ochutíme majoránom a zmiešame.
Na troche oleja opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme soľ a prelisovaný cesnak. Mierne vychladnuté primiešame do cesta, ktoré necháme asi 15 minút postáť.
Z cesta postupne lyžicou odoberáme a na trocha pomastenej panvici formujeme menšie placky. Z obidvoch strán ich opražíme do zlatista.