V supermarketoch nás v týchto dňoch v oddelení so zeleninou víta špargľa. Či už zelená, alebo biela, akoby sa nás usmievala a šepkala: „daj si ma do košíka, neoľutuješ“. Ak ste ešte tento druh zeleniny neskúšali, teraz máte vhodnú príležitosť. Sezóna špargle je už v plnom prúde.
Vedeli ste o tom, že špargľa:
- nemá kalórie – je vhodná pri chudnutí
- má protirakovinové účinky
- podporuje imunitu a prirodzenú obranyschopnosť organizmu
- má nízku energetickú hodnotu a nízky obsah cukru
- je bohatá na vitamíny C,K,E,B a betakarotén
- obsahuje kyselinu listovú, esenciálne oleje, vápnik, horčík, draslík, zinok, fosfor, jód, železo
- pôsobí močopudne
- podporuje vyprázdňovanie
- je vhodná pre tehotné ženy – podporuje správny vývoj a rast plodu
- pôsobí ako prevencia pri liečbe chudokrvnosti
- už v starom Egypte ju pokladali za delikatesu
- ako prví začali s jej pestovaním Rimania
Druhy špargle:
- Zelená špargľa: Rastie povrchovo, vytvára preto chlorofyl. Má vysoký obsah vitamínu C a silnejšiu arómu ako biela a fialová špargľa. Jej šupka je jemnejšia.
- Biela špargľa: Rastie v zasypaných valoch chránená pred slnkom. Aby si vytvárala chlorofyl, do valov pestovatelia urobia diery až tesne pred dozretím.
- Fialová špargľa: Špeciálna forma bielej špargle s ľahkým nádychom do fialova. Zafarbenie vzniká, keď špargľa na krátky čas rastie zo zásypu.
Príprava špargle:
Špargľu môžeme variť, dusiť aj piecť na plechu, ale len približne 10 minút. Práve toľko jej stačí na to, aby zmäkla a zároveň nestratila dôležité vitamíny. Stonky, ktoré odlomíme a máme v pláne vyhodiť, môžeme použiť do akéhokoľvek zeleninového vývaru bez ďalšej konzumácie, pretože sú tvrdé a drevité. Špargľu podávame pokvapkanú olivovým olejom, citrónovou šťavou len posypanú soľou a čerstvo mletým čiernym korením ako prílohu k jedlám.
POZOR! Ak viete, že máte zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, treba sa špargli radšej vyhnúť!
Obrázky zdroj: pixabay.com