Sezóna jahôd sa už naplno rozbehla. Toto chutné a zdravé ovocie sa dá spracovať na stovky spôsobov a my vám dnes prinášame jeden z nich – recept na nahú jahodovú tortu s mascarpone. Poďme sa však najskôr pozrieť na to, čo jahody obsahujú:
- 90% obsahu tvorí voda
- nízky obsah cukru (6-9%) – fruktóza a glukóza
- vitamín C tvorí najväčšie zastúpenie skupiny vitamínov
- ďalej vitamíny A, B, E, K
- kyselinu listovú
- karotén
- minerálne látky: draslík, horčík, fosfor, železo, chróm, meď a mangán
Jahody obsahujú tiež antioxidanty a majú ochranný účinok na nervové bunky. Sú ideálnym ovocím pre ľudí s cukrovkou, či tých, ktorí chcú znížiť svoju telesnú hmotnosť. Majú tiež dezinfekčné účinky na tráviaci trakt a zlepšujú vstrebávanie železa. Pestuje sa ich viac ako 400 druhov!
Jahodová torta s mascarpone
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 600 g práškového cukru
- 8 vajec
- 20 PL vlažnej vody
- 1 1/2 prášku do pečiva
- 400g polohrubej múky
- 200 g pomletých orechov
- 2 PL kakaa
Krém:
- 2 mascarpone
- 2 smotany na šľahanie
- 2 PL práškového cukru
- vanilková esencia alebo vanilkový lusk – semiačka
- čerstvé jahody a lístky mäty na ozdobu
- Všetky suroviny zmiešame elektrickým šľahačom. Šľahačky lejeme do mascarpone nevyšľahané.
Postup:
- Cukor preosejeme a zmiešame ho so žĺtkami.
- Pridáme vodu a múku s práškom do pečiva.
- Pridáme mleté orechy.
- Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.
- Cesto upečieme buď v dvoch malých, alebo v jednej veľkej forme.
- Necháme vychladnúť a prerežeme ho. Ak sme piekli v jednej veľkej forme, prekrojíme ho na tri časti. Ak v dvoch malých, dostaneme 4 korpusy a tie naplníme plnkou a jahodami nakrájanými na plátky.
- Vrch torty ozdobíme jahodami prekrojenými na polovičky a lístkami mäty. Pre efekt môžme poprášiť práškovým cukrom.
foto zdroj: pixabay.com