Sezóna jahôd sa už naplno rozbehla. Toto chutné a zdravé ovocie sa dá spracovať na stovky spôsobov a my vám dnes prinášame jeden z nich – recept na nahú jahodovú tortu s mascarpone. Poďme sa však najskôr pozrieť na to, čo jahody obsahujú:

  • 90% obsahu tvorí voda
  • nízky obsah cukru (6-9%) – fruktóza a glukóza
  • vitamín C tvorí najväčšie zastúpenie skupiny vitamínov
  • ďalej vitamíny A, B, E, K
  • kyselinu listovú
  • karotén
  • minerálne látky: draslík, horčík, fosfor, železo, chróm, meď a mangán

Jahody obsahujú tiež antioxidanty a majú ochranný účinok na nervové bunky. Sú ideálnym ovocím pre ľudí s cukrovkou, či tých, ktorí chcú znížiť svoju telesnú hmotnosť. Majú tiež dezinfekčné účinky na tráviaci trakt a zlepšujú vstrebávanie železa. Pestuje sa ich viac ako 400 druhov!

Jahodová torta s mascarpone

Budeme potrebovať:

Cesto:

  • 600 g práškového cukru
  • 8 vajec
  • 20 PL vlažnej vody
  • 1 1/2 prášku do pečiva
  • 400g polohrubej múky
  • 200 g pomletých orechov
  • 2 PL kakaa

Krém:

  • 2 mascarpone
  • 2 smotany na šľahanie
  • 2 PL práškového cukru
  • vanilková esencia alebo vanilkový lusk – semiačka
  • čerstvé jahody a lístky mäty na ozdobu
  • Všetky suroviny zmiešame elektrickým šľahačom. Šľahačky lejeme do mascarpone nevyšľahané.

Postup: 

  1. Cukor preosejeme a zmiešame ho so žĺtkami.
  2. Pridáme vodu a múku s práškom do pečiva.
  3. Pridáme mleté orechy.
  4. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.
  5. Cesto upečieme buď v dvoch malých, alebo v jednej veľkej forme.
  6. Necháme vychladnúť a prerežeme ho. Ak sme piekli v jednej veľkej forme, prekrojíme ho na tri časti. Ak v dvoch malých, dostaneme 4 korpusy a tie naplníme plnkou a jahodami nakrájanými na plátky.
  7. Vrch torty ozdobíme jahodami prekrojenými na polovičky a lístkami mäty. Pre efekt môžme poprášiť práškovým cukrom.

foto zdroj: pixabay.com