DSCF0768Občas si pri delenej strave doprajem aj chlebík, pokiaľ je z dobrých surovín, nemusíte sa obývať, že vám uškodí.

Čo potrebujete:

250 g múka špaldová hladká
250 g múka špaldová celozrnná
330 ml voda teplá
1 sáčok sušené droždie
1,5 ČL soľ morská
2 PL med
sušené slivky
vlašské orechy

Cesto môžete pripraviť ručne, alebo v pekárničke.

1. Ručná príprava:
Vo vode rozpustíme droždie spolu s medom. Prilejeme k múke, do ktorej sme pridali soľ, nakrájané sušené slivky a posekané orechy a vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, kým sa cesto neoddeľuje od nádoby a rúk (cca 5-7 minút).

Potom necháme na teplom mieste kysnúť, až kým zdvojnásobí svoju veľkosť, asi 45 minút.

2. Príprava v pekárničke:

Do pekárničky dáme najprv tekuté a potom suché ingrediencie, dáme si program cesto a zapneme. Necháme cesto vymiesiť a vykysnúť.

Dokončenie:
Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 200°C , z cesta vyformujeme bochník, necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme 45-50 minút. Po vybratí z rúry potrieme vodou. Uložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Domáci jahodový džem:
Jahody očistíme, pokrájame na drobné kúsky, pridáme trošku vody a trstinový cukor a udusíme domäkka. Potom primiešame chia semienka, premiešame, vlejeme do pripravených sklenených pohárikov. V chlade nám vydrží aj 2 týždne.

Chlebík môžete tiež pripraviť naslano, ak miesto ovocia a orieškov dáte semiečka (tekvicové, ľanové, sezamové)