Dostala som chuť na dačo dobré, sladké a tak som si spravila na obed tieto ovocné gule s veľmi zvláštnou, no chutnou posýpkou.
Čo potrebujete: 400g hladká špaldová múka, 1PL maku, soľ, 1ČL stévie, 1PL vajahit, voda, čerstvé jahody
Na posýpku: 1 hrsť pohánky, 4PL trstinového cukru, citrónová kôra, hrsť lieskových orechov
Ako na to: Aspoň 2 hodiny vopred si namočte do vody pohánku. Na cesto zmiešajte všetky suroviny tak, aby ste mali vláčne cesto, ktoré nechajte aspoň hodinu odpočívať. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkajte na cca 0,5cm hrubý plát, nakrájajte na štvorčeky, do každého zabaľte jahodu, vytvarujte guľky, ktoré hádžte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, tak ich vyberte.
Na panvici opražte posekané lieskové orechy, scedenú pohánku, cukor a citrónovú kôru, Nasypte na gule premiešajte a môžete podávať.