Ryžovo kukuričné placky s reďkovkovou nátierkou
1 veľkú bielu reďkovku, 150 g dusenej ryže, 2 konzervy sterilizovanej kukurice, 2 vajcia, 2 mrkvy, 250 g jemného tvarohu, 5 strúčikov cesnaku, 1 kyslú smotanu, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, olej, 1 lyžicu horčice.

Kukuricu scedíme, pridáme k nej vajcia, ryžu, tvaroh, nahrubo postrúhanú mrkvu, posekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie, horčicu. Hmotu spojíme pridaním hladkej múky. Cesto necháme odstáť. Z cesta vypražíme malé placky (na panvici pre dolky). Prelisovaný cesnak zmiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a korením. Reďkovku nahrubo postrúhame a zľahka vyžmýkame. Zmiešame s ochutenou smotanou. Podávame na plackách.

Syrová polievka
300 g syra z bielou plesňou, 300 g syru s cesnakom a bylinkami, 3 veľké cibule, 2 až 3 kocky kuracieho bujónu, 1 až 1,5 litra vody.

Bujón rozpustíme vo vode, pridáme nakrájaný syr s bielou plesňou, cesnakový syr a nakrájanú cibuľu. Varíme asi 20 minút, kým sa syry takmer nerozpustia a cibuľa nezmäkne. Polievku vymixujeme a prepasírujeme cez sito, aby bola hladká. Ešte chvíľu povaríme. Môžeme pridať vodu, podľa želanej hustoty polievky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s kockami opečeného chleba, alebo slanými keksmi.

Tyčinky z plesňového syra
220 g hladkej múky, 200 g stuženého tuku, 200 g syra s modrou plesňou, 1 žĺtok.
Všetky suroviny vymiešame na hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a pokrájame na tyčinky, alebo iné tvary. Poukladáme na plech a upečieme v dobre vyhriatej rúre.

Plnené palacinky
Palacinky, 200 g syra s modrou plesňou, 200 g masla, 1 lyžicu kyslej smotany alebo jogurtu.

Postrúhaný syr vymiešame s maslom a kyslou smotanou, alebo jogurtom. Každú palacinku rozkrojíme na 6 dielov. Každý diel potrieme pripravenou nátierkou a okraje preložíme. Ozdobíme lístkom bazalky, alebo petržlenovou vňaťou a orechom.

Syrové rezance
4až 5 lyžíc oleja, 1 balenie širokých rezancov, 2 cibule, 250 g syru s modrou plesňou, 1 sladkú smotanu, bazalku, majorán, pažítka.

V slanej vode uvaríme rezance. Nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista, pridáme na kocky pokrájaný syr a za stáleho miešania necháme rozpustiť, pridáme bazalku a majorán. Vlejeme smotanu. Rezance scedíme a rozdelíme na taniere, nalejeme syrovú omáčku a ozdobíme pažítkou.

Cestoviny so syrom a bazalkou
1 vrecúško cestovín, 1 šľahačkovú smotanu, 1 smotanový, roztierateľný syr, 100 g syra s modrou plesňou, bazalku.

Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Na panvici privedieme do varu šľahačkovú smotanu. Pridáme roztierateľný syr, rozdrvený syr s plesňou. Keď sa syry roztopia, pridáme uvarené cestoviny. Porcie cestovín posypeme bazalkou.

Špagety s nivou
1 balenie špagiet, slaninu, 100 g syra s modrou plesňou, 4 šampiňóny, oregano, mleté čierne korenie, 1 sladkú smotanu, 200 g šunkovej salámy, pažítku, olivový olej, parmezán.

Zo šampiňónov stiahneme šupku, pokrájame ich na malé kúsky a osmažíme na oleji. Osobitne opražíme slaninu pokrájanú na malé kocky, zalejeme smotanou, pridáme postrúhaný syr. Pridáme aj osmažené šampiňóny, korenie a oregano. Zmes prehrejeme a dáme na uvarené špagety. Porcie posypeme strúhaným parmezánom a na kocky pokrájanou šunkovou salámou. Ozdobíme pažítkou, alebo posekanou petržlenovou vňaťou.

Syrové trojuholníky
1 lístkové cesto, 250 g syru s modrou plesňou, 300 g šunkovej salámy.

Cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce. Na každý položíme plátok šunky, kúsok syra a preložíme do trojuholníka. Dáme upiecť do rúry.

Syrové bochníčky
3 syry s bielou plesňou, 5 vajec, 50 g cibule, 2 lyžice strúhanky, 1 lyžicu zeleninovej koreniacej zmesi, 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, pažítku, 100 g mäkkej salámy, tuk na vyprážane.

Syr postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme vajcia, na drobno pokrájanú cibuľu, strúhanku, pažítku, zeleninovú koreniacu zmes, korenie, na malé kocky pokrájanú mäkkú salámu. Hmotu premiešame a vyformujeme z nej malé bochníčky. Obalíme ich v múke, vo vajci a v strúhanke a vypražíme v rozpálenom oleji. Podávame so zemiakmi a kečupom alebo tatárskou omáčkou.

Plesnivec v lístkovom ceste
400 g lístkového cesta, soľ, 4 lyžice kečupu, 1 pór, 4 malé syry s bielou plesňou, vajce, mletú červenú papriku.

Lístkové cesto rozvaľkáme a rozkrájame na 4 štvorce. Na každý dáme lyžicu kečupu, z pokrájaného póru, celý syr, kečup a pór. Vajce s paprikou rozšľaháme a predtým, ako cesto uzatvoríme, potrieme ním okraje. Potrieme aj povrch uzatvoreného syra. Zo zvyškov cesta povykrajujeme ozdobné lístky (srdiečka) a prilepíme ich na povrch. Potrieme ich vajcom. Upečieme v dobre vyhriatej rúre.

Bochníčky z enciánu
3 syry s bielou plesňou, 4 vajcia, 1 cibuľu, 2 až 3 lyžice strúhanky, 1 lyžicu zeleninovej koreniacej zmesi, 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, pažítku, 100 g mäkkej salámy.

Nie veľmi prezretý syr s bielou plesňou postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme vajcia, na drobno pokrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájanú salámu, koreniny a strúhanku. Masu dobre premiešame, vyformujeme osem bochníčkov, ktoré obalíme v strúhanke a po oboch stranách vypražíme v rozpálenom oleji. Podávame so zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Chlieb plnený syrom a slaninou
1 malý okrúhly chlieb, 300 g syra s modrou plesňou, 200 g prerastenej slaniny, 100 g masla.

Z okrúhleho chleba zrežeme vrch a zo spodnej časti vydlabeme striedku. Do otvoru dáme hmotu z postrúhaného syra a slaniny pokrájanej na malé kocky. Naplnený chlieb položíme na plech. Odrezaný vrch chleba a vydlabané časti potrieme maslom a poukladáme okolo naplnenej časti. Upečieme do chrumkava. Jeme to tak, že chrumkavú striedku namáčame do roztopenej plnky v chlebe.

Syrový dip
200 g syru s modrou plesňou, 2 trojuholníky mäkkého roztierateľného syra, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 1 lyžičku citrónovej šťavy, soľ, pažítku alebo petržlenovú vňať.

Syr postrúhame, pridáme všetky ostatné suroviny a vyšľaháme šľahačom. Dip rozdelíme do misiek a namáčame si do neho krekery, alebo slané tyčinky, hrianky, šalátovú uhorku, papriku alebo iné.

Nakladaný syr s bielou plesňou
2,5 dl oleja, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu konzervačného prípravku (napríklad Pikant-Fix), 3 lyžice octu, 4 syry s bielou plesňou, olivy, cibuľu, cesnak, kapiu.

Na miernom ohni necháme v oleji rozpustiť cukor, konzervačný prípravok a ocot. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Do pohára poukladáme syr pokrájaný na trojuholníky, prekladáme olivami, plátkami cesnaku alebo cibule, kapie. Zalejeme ochuteným olejom, uzatvoríme a asi 5 dní necháme odležať na tmavom a chladnom mieste.

Rokfortová nátierka s pečeným cesnakom
200 g syra s modrou plesňou pretlačeného cez hrubé strúhadlo, 200 g žervé alebo cottage, 3 lyžice bieleho jogurtu, 1 hlavičku cesnaku, klíčky z fazuliek mungo, soľ, mleté čierne korenie, štipku cukru.

Rúru rozohrejeme na stredne vysokú teplotu, cesnak zabalíme do alobalu a pol hodinu pečieme, necháme ochladnúť a potom vytlačíme strúčiky. Syr, žervé a jogurt rozotrieme, dochutíme soľou, korením a cukrom. Cesnak rozotrieme plochým nožom a zmiešame s nátierkou. Nátierku môžeme na nakoniec posypať klíčkami.