knodel
Neviem prečo, ale zimu som si už ako dieťa spájala s jedlami ako kapustnica, omáčky & Co. A k tomu sa väčšinou podávali knedle. Tie klasické mi veľmi nechutili, zato zemiakové som zbožňovala. No a v Bavorsku som prišla na chuť týmto žemľovým. V zdokumentovanom prípade boli prílohou hríbiky na smotane.
Čo budete potrebovať k ich príprave:
4 staršie žemle, 180 ml mlieka, soľ, korenie, mletý muškátový orech, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 3 vajíčka, maslo, prípadne strúhanku – namiesto mrkvy môžete pridať pažítku.

a-knodel1

Žemle natrhajte do misky na drobné kúsky.
a-knodel2

Zohrejte mlieko, osoľte ho, okoreňte a pridajte pomletý muškátový orech, následne zmesou zalejte žemle v miske a nechajte aspoň 5 min odstáť.
a-knodel3

Cibuľu a mrkvu nakrájajte nadrobno a usmažte na panvici na 1 lyžičke masla, mrkvu môžete nastrúhať na strúhadle, aby bola jemnejšia, drobnejšia. Alebo ju nahraďte nasekanou pažítkou.
a-knodel4

Usmaženú cibuľu s mrkvou vmiešajte spolu s vajíčkami do misky s natrhanými žemlami a všetko spolu dôkladne premiešajte- ja som pridala ešte “od oka” a podľa potreby trochu strúhanky.
a-knodel5

Z lepkavej masy vyformujte knedlíky, tzv.kusovky a tieto vložte do vriacej vody, nechajte asi 5 min variť na slabom plameni a ďalších 15 min odstavte a nechajte vo vode. Nemusíte sa obávať, že by sa rozmočili.

Bavorské knedlíky sú hotové. Môžete ich servírovať a snáď vám zachutia ako mne. Dobrú chuť.