Kaše
Jačmenná kaša
hrsť jačmenných krúpok, 2 veľké zemiaky, trochu soli
Jačmenné krúpy dáme variť do mierne osolenej vody, a tak isto aj zemiaky nakrájané na kolieska. Keď sú krúpy uvarené, zmiešame ich s uvarenými a precedenými zemiakmi. Podávame podľa chuti samé alebo ochutené materským alebo dojčenským mliekom.
Celozrnná kaša
hrsť pšenice, ovsa alebo prosa, 220ml plnotučného mlieka, 1 zrelý banán, 1 lyžička hroznového cukru
Zrná pomelieme najemno. Pomletú zmes zmiešame s mliekom, privedieme do varu. Kašu ďalej miešame pri miernej teplota si 5 minút. Banán roztlačíme vidličkou a vmiešame aj s cukrom do kaše.
Polievky
Paradajková polievka s ryžou
5 paradajok, 400ml vody, 20g ryže, kávová lyžička oleja, bazalka
Umyté paradajky pokrájajte na kocky, uvarte domäkka, prepasírujte a pridajte k umytej ryži. Spolu varte, kým sa ryža neuvarí. Nakoniec ochuťte bazalkou a pridajte olej. Namiesto ryže môžete dať aj cestovinu.
Šošovicová polievka s krúpkami
100g šošovice, 20g krúpok, 1 zemiak, 1 strúčik cesnaku, rastlinný olej, posekaná pažítka
Prebratú a umytú šošovicu namočíme spolu s premytými krúpkami na niekoľko hodín do studenej vody. Vodu scedíme, zalejeme čerstvou vodou a varíme domäkka. Asi 15 minút pred dovarením zamiešame do polievky očistený a postrúhaný zemiak. Hotovú polievku dochutíme roztretým cesnakom a nadrobno posekanou pažítkou.
Jarná polievka s pšenom
1 mrkva, 1 petržlen, hrsť hrášku, hrsť pšena, olej
Zeleninu najemno nastrúhame, zalejeme dojčenskou vodou, pridáme pár kvapiek oleja a hrášok. Dáme spolu variť. Medzitým prevaríme vodu a ešte horúcou zalejeme pšeno. Prikryté pšeno necháme 10 minút odležať, aby stratilo horkosť. Potom ho ešte raz opláchneme pod tečúcou vodou a vsypeme do vriacej polievky. Spolu povaríme, až kým pšeno nenapučí a zelenina nie je mäkká.
Hrášková polievka s ovsenými vločkami
4PL hrášku, 1 mrkva, 1 petržlen, 1PL ovsených vločiek, 1PL olivového oleja, dojčenská voda
Mrkvu a petržlen očistíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame, hrášok premyjeme a uvaríme spolu s mrkvou a petržlenom. Keď je zelenina mäkká, za stáleho miešania pridáme ovsené vločky a necháme prejsť varom. Do hotovej polievky pridáme lyžičku olivového oleja a posekanú petržlenovú vňať.
Fazuľková polievka
70g zelenej fazuľky, 30g zemiakov, olivový olej, kôprová vňať alebo pažítka, 100ml dojčenského mlieka, 1l vody
Fazuľku a zemiaky nakrájajte najemno. Uvarte domäkka. Do uvarenej polievky pridajte nasekaný kôpor alebo pažítku, pár kvapiek oleja a vmiešajte dojčenské mlieko.
Fazuľová polievka so zeleninou
50g suchej bielej fazule, 30g mrkvy, 20g petržlenu, 400ml vody, olivový olej, hladká múka, petržlenová vňať
Fazuľu umyte a na 24 hodín namočte do studenej vody. Na druhý deň vodu zlejte a fazuľu dajte do novej vody variť do polomäkka. Pridajte k nej očistenú, umytú na kocky pokrájanú zeleninu. Pred dovarením pridajte zátrepku z trochy vody a lyžice hladkej múky a nechajte prevrieť. Dochuťte posekanou petržlenovou vňaťou a pridajte lyžičku oleja. Podľa potreby dajte trošku soli.
Karfiolová krémová polievka
3-4 väčšie ružičky karfiolu, 50ml mlieka, 1 zemiak na zahustenie, lyžička oleja, citrónová šťava
Karfiol dajte variť domäkka. Pridajte postrúhaný zemiak a mlieko a povarte. Dochuťte citrónovou šťavou a olejom.
Kelová polievka so zemiakmi
3-4 kelové listy, 2 zemiaky, 1-2 strúčiky cesnaku, majoránka, 50ml vody, lyžica hladkej múky, olej
Kel nakrájajte na drobno a spolu so zemiakmi pokrájanými na kocky dajte variť. Pridajte prelisovaný cesnak a múku rozmiešanú v troške vody. Na záver dochuťte majoránkou a olejom.
Bezmäsité jedlá
Karfiolová omáčka
80g karfiolu, 2dl vody na varenie, 1dl mlieka, hladká múka, rastlinný olej, 1PL bieleho jogurtu, soľ, oregano
Karfiol umyte a dajte variť do mierne osolenej vody. Potom pridajte oregano, zátrepku z mlieka, jogurtu a lyžice múky a za stáleho miešania uvarte do zhustnutia. Nakoniec pridajte olej.
Pohánka so špenátom
½ hrnčeka pohánky, ½ hrnčeka dojčenskej vody, 200g čerstvých špenátových listov, mladá jarná cibuľka, 50g tvrdého strúhaného syra
Pohánku poduste na troche vody domäkka. Umyté špenátové listy nakrájajte na malé kúsky a poduste na mladej cibuľke s troškou dojčenskej vody, kým špenát nezmäkne. Potom ho zmiešajte s pohánkou. Posypte strúhaným syrom.
Polenta s topeným detským syrom
zeleninový vývar, instantná kukuričná kaša, topený detský syr, maslo, petržlenová vňať
V horúcom zeleninovom vývare rozmiešame instantnú kukuričnú kašu. Kým je ešte horúca, pridáme ½ kocky topeného syra. Napokon zamiešame kúsok masla a petržlenovú vňať.
Zeleninovo-kukuričná kaša
brokolica, mrkva, hrášok, inštantná kukuričná (alebo ovsená) kaša, maslo, petržlenová vňať
Zeleninu nakrájame na kúsky a uvaríme domäkka. Roztlačíme vidličkou nadrobno a necháme v nej toľko zeleninového vývaru, koľko kaše chceme urobiť. Do tejto zeleninovej polievky primiešame instatntnú kukuričnú kašu. Primiešame kúsok masla a petržlenovú vňať.
Mäsité jedlá
Kurča s ananásom
120g kuracích pŕs, hladká múka, soľ, 2 plátky ananásu, olej
Z kuracích prs urobte dva kúsky, umyte, osoľte ich a obaľte v múke. Dajte ich na vymastený plech a pečte vo vyhriatej rúre do zlatista.. Pred dopečením na každý kúsok mäsa položte plátok ananásu a ešte asi 5 minút pečte.
Fašírky z rybieho filé
1 kocka rybacieho filé, 10g strúhaného syra, 1 rožok, mlieko, olej, bazalka, rasca, petržlenová vňať
Rozmrazené rybacie filé pomeľte, pridajte rožok namočený v mlieku, syr, bazalku, rascu a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešajte a vyformujte fašírky, ktoré dáte do vymasteného pekáča. Pečte asi 20 minút.
Dojčenský guľáš
50g morčacieho mäsa, 40g zemiakov, 20g hrášku, 20g mrkvy, pár kvapiek oleja, 3dl vody, petržlenová vňať
Umyté mäso pokrájajte na malé kocky, podlejte vodou a duste do polomäkka. Potom pridajte na malé kúsky pokrájané zemiaky, mrkvu, hrášok a povarte. Pridajte olej a nasekanú vňať.
Teľacie mäso so zemiakovou omáčkou
50g teľacieho mäsa, 2 ružičky brokolice, 50g mladého kalerábu, 3 zemiaky, 3PL dojčenského mlieka, 4dl vody, petržlenová vňať, štipka rasce
Teľacie mäso očistite, umyte a nechajte variť vo vriacej vode do polomäkka. Potom pridajte očistenú, rozobratú brokolicu a kaleráb a dovarte. Medzitým vo vode s rascou uvarte zemiaky domäkka. Po dovarení pridajte mlieko a dobre rozmixujte.Po uvarení mäso so zeleninou sceďte, pokrájajte na kúsky a najemno rozmixujte. Vytvarujte malé guľky, posypte umytou posekanou vňaťou. Podávajte so zemiakovou omáčkou.
Kurča s cuketou
50g kuracích pŕs, 50g cukety, 10g póru, bobkový list, olivový olej, petržlenová vňať, citrónová šťava
Kuracie prsia dajte podusiť na troške vody spolu s nakrájanou cuketou a pórom. Starším deťom môžete dochutiť mäso s citrónovou šťavou. Podlejte horúcou vodou, pridajte bobkový list a duste domäkka. Podávajte spolu so zemiakmi alebo ryžou posypané petržlenovou vňaťou.
Morčacie mäso s rajčinovou omáčkou
50g morčacieho mäsa, 3 paradajky, 5PL ryže, 1 malá mrkva, dojčenská voda, olivový olej
Morčacie mäso uvarte vo vode spolu s mrkvou, medzitým zvlášť uvarte ryžu. Ošúpte a pokrájajte paradajky a poduste ich vo vode, pridajte uvarenú ryžu, uvarenú mrkvu a lyžičku olivového oleja. Chvíľu povarte a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte uvarené pokrájané mäso.
Nákyp z rybieho filé
1 kocka rybacieho filé, 2 zemiaky, 10g tvrdého syra, majoránok, rasca, petržlenová vňať, 1PL olivového oleja, hladká múka
Zapekaciu misku vymastite a vysypte múkou. Filé dajte variť s rascou, sceďte a zbavte kostí. Zemiaky uvarte tiež domäkka. Spolu s filé popučte. Pridajte strúhaný syr, majoránok, petržlenovú vňať a olej. Všetko spolu premiešajte a dajte zapiecť.
Zapečené filé s mrkvou a karfiolom
70g rybacieho filé, 70g mrkvy, 70g karfiolu, voda, zemiaky, petržlenová vňať
Filé poduste vo vode. Mäso potom rozoberte a odstráňte kostičky. Medzitým krátko povarte vo vode nakrájanú mrkvu a karfiol. Zvlášť uvarte zemiaky. Do zapekacej misy jemne potretej olejom naukladajte pokrájané filé, nadrobno pokrájanú zeleninu a zemiaky, podlejte vodou, zalejte rozšľahaným vajíčkom a dajte zapiecť.
Sladké jedlá
Ryžový nákyp s ovocnou šťavou
120g ryže, olivový olej, 1dl mlieka, 1dl ovocnej šťavy, 240ml dojčenskej vody, 1-2 jablká, rastlinné maslo, strúhanku
Ryžu zalejte vodou a mliekom, pridajte olej a uduste domäkka. Pridajte nastrúhané jablko a premiešajte. Dajte zapiecť do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky. Po upečení polejte ovocnou šťavou.
Ryžový nákyp s banánom a slivkami
300g uvarenej ryžovej kaše, 2 nastrúhané jablká, 1 banán, slivky, štipka škorice, olivový olej
Jablko nastrúhajte a premiešajte s roztlačeným banánom a pokrájanými slivkami. Zapekaciu misu jemne potrite olejom a dajte do nej vrstvu uvarenej ryžovej kaše, pokračujte vrstvou ovocia a jemne poprášte škoricou. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 minút.
Nátierky
Brokolicová nátierka
500g brokolice, 1PL olivového oleja, 50g masla, 50g tvrdého syra, petržlenová vňať
Očistenú a umytú brokolicu uvaríme nad parou, pretlačíme, zmiešame s olejom a maslom. Pridáme trošku soli a tvrdý syr, ktorý sme najemno nastrúhali a nakoniec primiešame petržlenovú vňať.
Kuracia nátierka
uvarené kúsky kuracieho mäsa, 3 lyžičky pochúťkovej smotany, červená cibuľka, malá uhorka, mrkva, koreniny podľa chuti, soľ
Cibuľku, uhorku, mrkvu nadrobno nastrúhame, pridáme kuracie mäso nakrájané nadrobno a zmiešame so smotanou, okoreníme a osolíme.
Avokádová nátierka
avokádo, 2 pomaranče, 2 natvrdo uvarené vajcia, cibuľa, citrónová šťava, soľ, trošku bieleho jogurtu
Avokádo olúpeme a dužinu roztlačíme. Spojíme ju s najemno pokrájanou cibuľou a pokrájanými vajíčkami. Zmiešame s citrónovou šťavou a jogurtom. Nakoniec primiešame kúsky pomaranča.