Tento nákyp si určite zamilujete, pretože jeho príprava je veľmi jednoduchá, nenáročná na čas a pritom sú v ňom samé zdravé suroviny.
Čo potrebujete:
Cesto:
2 hrnčeky ovsených vločiek
1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
200ml sójový jogurt (ja som použila 3 malé kelímky alpro jogurtu)
2PL trstinového cukru
1 1/2ČL škorice
štipka soli
Náplň
3 jablká nastrúhané na väčšom strúhadle
2ČL škorice
2PL trstinového cukru
1/2 hrste vlašských orechov (nemusí byť)
kokosový olej
Šľahačka:
1 konzerva kokosového mlieka (cez noc uložiť do chladničky)
1 vanilkový cukor (ja som dala z DM s vanilkou hnedou)
2ČL trstinového cukru
Rúru si predhrejte na 200°C.
V mise zmiešajte ovsené vločky s cukrom, škoricou a soľou, zalejte mliekom a jogurtom. Vymiešajte, aby sa suroviny spojili.
Pekáčik, v ktorom budete nákyp piecť vymažte nahrubo kokosovým olejom.
Jabĺčka nastrúhajte a zmiešajte s cukrom a škoricou.
Do formy dajte polovicu vločkového cesta. Dobre uhlaďte. Naň navrstvite jablkovú náplň a na to dáme druhú polovicu vločkového cesta a znovu dobre uhlaďte.
Pečieme asi 30 minút resp. kým povrch nebude zlatistý.
Počas toho, ako sa nám pečie nákyp, si urobíme šľahačku.
Kokosovú konzervu opatrne otvorte, lyžicou vyberte biely krém, bielu vodu použite napr. do smoothie. pridajte vanilkový cukor a trstinový cukor a vymiešajte šľahačom. Šľahačka je hneď hotová.
Servírujte pokrájané na kocky a ozdobené lyžicou šľahačky. Ja som si dezert ešte poliala javorovým sirupom :-)
Uchovávajte prikryté potravinárskou fóliou, aby nákyp zostal vlhký a nestvrdol vám.