Čo budete potrebovať: 120g petržlenu aj s trochou vňate, 300g kalerábu, 100g zeleru, 500g mrkvy, 500g králičieho alebo kuracieho mäsa, šálka čerstvého hrášku, veľká cibuľa, 90g póru, 500g zemiakov, voda, olivový olej
Ako na to: Nahrubo nastrúhajte umytý petržlen aj s vňaťou, mrkvu, kaleráb a zeler. Vložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bola všetká zelenina zakrytá. Uvarte domäkka.
Do druhého hrnca vložte hrášok, nakrájajte nadrobno cibuľu, na kolieska nakrájaný pór, na kocky nakrájané ošúpané zemiaky a mäso nakrájané na drobné kocky. Uvarte, aby bolo mäso mäkké. Po uvarení všetky ingrediencie dajte do mixéra a vymixujte na kašu aj s vodou. Vložte do hrnca so zeleninou. Nakoniec pridajte do polievky asi 50ml olivového oleja. Mali by ste dostať stredne hustú polievku.
Ja som zeleninu plnila do fľaštičiek od výživy a vložila do mrazničky, pretože tieto vrchnáky sú na jedno použitie a nedajú sa sterilizovať, pretože nedržia zavreté. Ak ale máte tie staré klasické sklené fľaštičky, tak polievku naplňte, zavrite vrchnákom a sterilizujte 15 minút. V opačnom prípade ako ja naplňte do fľaštičiek, alebo do iných nádobiek, nechajte vychladnúť a potom vložte do mrazničky. Môžete ich držať v mrazničke asi 3 mesiace, sterilizované aj rok. Uvidíte, aký budete mať úspech.
Polievka sa dá obmieňať aj s ryžou, resp. do hotovej môžete pridať cestovinu, ryžu, alebo ako hlavné jedlo so zemiakmi. Samozrejme si môžete upraviť aj zloženie polievky – môžete do nej dať karfiol, brokolicu, strukoviny – a naopak vybrať tie ingrediencie, ktoré vám nepasujú. Polievku je výborné si uvariť v tomto období, keď je dostatok čerstvej zeleniny a dokonca už dozrieva aj zelenina vo vlastných záhradkách. Budete mať dobrú zásobu na obdobie, keď je v obchodoch príliš rýchlená zelenina (skoro na jar).