Priznám sa, doteraz som počula o tapioke len raz, v jednom filme spomínala jedna väzeňkyňa druhej, aby ju miešala, nech neprihorí. Z toho som usudzovala, že je to niečo na jedenie, ale viac som netušila, čo to je. Až kým som nenarazila na jeden recept, kde sa znovu tapiokové perličky spomínali. A tak som začala zisťovať, čo to vlastne tapioka je.
Maniok jedlý (Manihot esculenta), známy tiež pod názvom cassava, yuca, či tapioka, je kultúrna tropická bylina, ktorá dorastá do výšky 1 až 3 metre. Niekedy sa hľuzám tejto rastliny hovorí aj sladké zemiaky a v potravinárstve sú považované za zeleninu. Maniok tvorí základnú potravinovú zložku pre viac než 500 miliónov ľudí na Zemi. Taktiež sa táto rastlina využíva na výrobu krmiva pre zvieratá v podobe maniokovej múčky, či na produkciu škrobu na ošetrovanie textílií.
Rastliny z čeľade Euphorbiaceae, medzi ktoré patrí aj tapioka, pochádzajú pôvodne z pralesov Južnej Ameriky (presnejšie z Brazílie). Odtiaľ sa postupne rozšírili prakticky do všetkých “tropických a subtropických” častí našej planéty. V súčasnosti ich začína objavovať aj tzv. západný svet. Do Európy sa privážajú produkty z manioku (napr. múka a granule) hlavne z oblastí Zadnej Indie a Brazílie. Tie sa následne používajú na výrobu špeciálnych druhov cestovín, pudingu, pečiva a pod..