Lúky, pasienky, kraje poľných ciest i záhrady sa na jar pozlátia záplavou žltých kvietkov púpav. Stovky rozkvitnutých slniečok vytvárajú od mája až do jesene celé koberce žiarivo žltej farby. Táto obyčajná burina vyčarí v prírode nádheru, čo až dych vyráža. No tento skromný kvietok dokáže oveľa viac. Púpava je totiž priam zázračný dar matky prírody. Nielenže inak nehostinné, sivé kúty a stráne oblečie do prekrásnych šiat, ale má aj pozoruhodné liečivé schopnosti.
Už v stredoveku liečil slávny arabský lekár Avicena „mliekom“ z púpavových stoniek zápal očí. Púpava je naozaj mimoriadne cenná burina. Jej listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a takmer toľko provitamínu A, ako mrkva. Okrem toho má táto rastlina značné množstvo minerálov – draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponiny a horčíny. Používa sa preto pri očistných kúrach.
Púpava pôsobí močopudne, podporuje tvorbu žlče a žalúdočnej kyseliny, reguluje a urýchľuje trávenie. Zlepšením činnosti pankreasu pomáha pri liečbe cukrovky. Povzbudzuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a čriev, podporuje rast červených krviniek, a tým tvorbu a čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých orgánov. Čistením krvného riečišťa znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca.
Čaj z púpavy pomáha pri tráviacich ťažkostiach a zabraňuje tvorbe a rastu žlčových kameňov. Aj na boľavé kĺby a reumatické ochorenia je podľa bylinkárov púpava veľmi účinná. Odporúčajú počas šiestich týždňov denne zjesť za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.
Táto všadeprítomná burina je doslova na zjedenie. Všetky jej časti – koreň, listy, stopky i kvety sú totiž jedlé. Z mladých jarných púpavových listov je výborný šalát a korene sa pripravujú podobne ako špargľa. Odporúčajú sa najmä diabetikom, pretože namiesto škrobu obsahujú polysacharid inulín.
Z kvetov púpavy zasa pripravíme chutný a liečivý púpavový med. Možno neviete, že známa náhrada kávy – cigória sa tiež vyrába z pražených koreňov pestovaných púpav.
Púpavový sirup
Bylinkári ho odporúčajú ako výborný prostriedok proti jarnej únave. Štyridsať rastlín mladej púpavy spolu s 1 citrónom pokrájaným na plátky dáme variť do 1,5 l vody. Po zovretí stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutý vývar precedíme, pridáme 1,5 kg cukru a varíme asi 5 minút. Na záver prilejeme šťavu z troch citrónov a dobre premiešame. Horúci sirup vlejeme do fliaš, uzavrieme ich a obrátime hore dnom. Necháme prikryté vychladnúť. Počas jedného mesiaca užívame každý deň 4 polievkové lyžice sirupu.
Púpavový med
400 púpavových kvetov bez zelených častí zalejeme jeden a pol litrom vriacej vody. Zakryjeme a necháme stáť do nasledujúceho dňa. Potom cez jemnú gázu scedíme a kvety dôkladne vytlačíme. Do nálevu pridáme 1kg trstinového cukru a za občasného premiešania varíme do zhustnutia. Keď má šťava konzistenciu ako med, ešte teplú ju nalejeme do pohárov a uzavrieme viečkom. Uložíme na chladné a tmavé miesto. Púpavový med používame podobne ako včelí, sladíme ním čaj, alebo ho mažeme na chlieb.
Púpavový šalát s jogurtom
Púpavové listy, najlepšie vybielené, potrháme na malé kúsky a zalejeme jogurtovým dressingom. (Biely jogurt vymiešame so soľou, mletým korením a posekanou pažítkou.) Môžeme pridať na štvrtinky pokrájané varené vajcia.
zdroj: www.zzz.sk
foto: sxc.hu