Púpava je veľmi liečivá rastlina a používajú sa rôzne jej časti. Len pohľad na krásne žltučkú lúku plnú týchto rozkvitnutých slniečok nás len nabáda použiť ich aj v kuchyni a uchovať si ich krásnu vôňu aj na zimu. Púpavový med varili už naše staré mamy a je veľká škoda, že tento recept časom zapadol prachom. Poďme ho teda spolu oprášiť a prevoňajme jeho vôňou celý byt či už teraz, pri jeho varení, ale aj v zime, keď si ho budeme pridávať do čajíku.
Potrebujeme
- 350 až 400 kvetov púpavy
- 2 citróny
- 1,5 kg trstinového cukru
- 1,5 l vody
Postup
Nazbierame si rozkvitnuté hlavičky púpavy (púpavu zbierame tak, aby tesne predtým veľmi nepršalo, aby sa zachovalo na kvietkoch čo najviac peľu). Snažíme sa medík spraviť čo najskôr, aby sa nám hlavičky nepozatvárali. Najlepšie je nájsť si lúku čo najvzdialenejšiu škodlivým látkam, prachu a výfukovým plynom z áut, aby sme nemuseli kvietky veľmi umývať. Namočíme ich do potrebného množstva vody, pridáme nakrájané biocitróny alebo olúpané bežné citróny vopred umyté v horúcej vode.
Chvíľku prevaríme a necháme 24 hodín lúhovať (ja som to celkom neprevarila, ale nechala približne 5 minút prebublať pri teplote 80-90°C). Po vylúhovaní precedíme a pridáme cukor (mne bolo ľúto túto zmes vyhodiť, tak som ju normálne šupla do odšťavovača a dostala som tak ešte 0,5 l tekutiny naviac). Pridáme cukor a prevaríme. Varíme zhruba 2 hodiny na miernom ohni, alebo dovtedy, kým dosiahneme požadovanú hustotu. Ak bude med dostatočne hustý, bude sa dať natierať aj na chlebík môžete ho tak použiť aj namiesto bežného medu.