Sladké dezerty
Černicovo-jablkové pyré
20g černíc, 1 jablko
Černice spolu s jablkom uvaríme v troške vody a rozmixujeme. Podávame ako pyré alebo ho môžeme natrieť na rožok s maslom.
Slivková ryžová kaša
5 sliviek, 1 jablko, 1PL ryže, škorica
Slivky odkôstkujeme a dáme variť s troškou vody. Necháme vychladnúť. Ryžu uvaríme domäkka, necháme vychladnúť a pridáme uvarené slivky, nastrúhané jablko a ochutíme škoricou.
Červený dezert
20g červeného drobného ovocia (maliny, jahody, ríbezle), 1 biely jogurt
Ovocie uvaríme v troške vody domäkka, necháme vychladnúť a zmiešame s bielym jogurtom.
Marhuľovo-jablková desiata
1 marhuľa, 1 jablko, ovsené vločky, škorica
Marhule zbavíme šupky a spolu s jablkom pokrájame, uvaríme v troche vody a roztlačíme. Vychladnutú zmes vmiešame do napučaných ovsených vločiek a dochutíme škoricou.
Rebarborová desiata
50g rebarbory, 1 jablko, 1 biely jogurt, trošku cukru
Rebarboru ošúpeme, pokrájame na 1cm hrubé kúsky a s pokrájaným jablkom udusíme. Pred koncom varenia pridáme cukor podľa chuti a necháme vychladnúť. Pridáme do bieleho jogurtu.
Čučoriedká ryžová kaša
15g čučoriedok, 1 jablko, ryžová kaša
Uvarené čučoriedky roztlačíme vidličkou a zahustíme za tepla ryžovou kašou. Na zjemnenie pridáme nastrúhané surové jabĺčko.
Polievky
Hustá špenátová polievka
1/4 zmrazeného špenátového pretlaku, alebo 5 špenátových kociek, 2 stredne veľké zemiaky, 1 uvarený žĺtok
Zemiaky so špenátovým pretlakom uvaríme domäkka, pridáme žĺtok a prevaríme.
Cukinová polievka
1 stredne veľký zemiak, 1 mrkva, 1 plátok kalerábu, 1-2 hrubšie kolieska cukiny alebo tekvice (zbavené jadrovníkov), 250ml vody, pár kvapiek oleja
Všetku zeleninu dôkladne očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Uvaríme domäkka, pridáme pár kvapiek oleja, premiešame a roztlačíme. Môžeme pridať aj uvarené hydinové mäso resp. varený žĺtok.
Šalátová polievka
pár šalátových listov, 1 mrkva, 2-3 reďkovky, mletá rasca, dojčenské mlieko, zemiakový škrob, olej
Šalátové listy, mrkvu a reďkovku umyjeme. Mrkvu s reďkovkou nadrobno postrúhame a osmažíme na oleji 2-3 minúty. Zalejeme vodou, pridáme na kúsky potrhaný šalát a rascu a varíme približne 5 minút od zovretia. Škrob rozmiešame v mlieku, vlejeme do uvarenej polievky a za stáleho miešania necháme zhustnúť.
Krupicová polievka
koreňová zelenina, brokolica alebo karfiol, 1PL olivového oleja, 1 vajce, detská krupica, mletá rasca, 2-3 menšie zemiaky
Väčšiu mrkvu a petržlen očistíme, pokrájame na hrubšie kúsky, opražíme na oleji, pridáme vodu a uvaríme. Podľa sezóny pridáme aj kaleráb, pór… Vajíčko zmiešame s krupicou a s troškou vody. Vymiesime nie moc husté cesto. Keď je zelenina mäkká, pridáme pokrájanú brokolicu. Cez sito zavárame halušky z pripravenej krupice do vriacej polievky. Varíme ešte 3-5 minút. Potom pridáme postrúhané zemiaky a po zovretí odstavíme. Pokiaľ sme si navarili viac polievky, naporcujeme do misiek a zamrazíme na neskôr.
Zeleninové pokrmy
Dojčenské lečo
kúsok cukiny (starším deťom sa môže dať aj paprika), zopár rajčín bez šupiek, trošku nastrúhanej cibule, vajce, štipka mletej rasce.
Cukinu postrúhame na strúhadle, takisto aj cibuľu. Rajčiny zbavíme šupky a dáme to všetko spolu dusiť asi 10 minút. Keď je všetko mäkké, pridáme štipku rasce a vajíčko, miešame do zhustnutia. Ako prílohu môžeme podať dieťaťu cestovinu, zemiak alebo chlieb.
Mrkvovo-syrová ryža
3PL ryže, 1 mrkva, 20g tvrdého syra, 1 lyžička olivového oleja
Ryžu uvarte. Medzitým si očistite a nahrubo nastrúhajte mrkvu. Chvíľu poduste v troche vody. Pridajte ryžu, olej a asi 2dl vody. Priveďte do varu a varte ešte asi 15 minút. Na záver vmiešajte nastrúhaný syr.
Mäsové pokrmy
Dojčenské boloňské špagety
100g špagiet, 2 paradajky, 50g teľacieho mäsa, zelenina (mrkva, petržlen, zeler), malá lyžička olivového oleja, štipka rasce, trochu bazalky
Cestoviny uvarte domäkka. Mäso pomeľte a v troche vody varte s troškou rasce, asi v polovici pridajte nadrobno pokrájanú zeleninu. Keď je všetko mäkké, pridajte nakrájané cestoviny, trošku oleja a bazalku, chvíľku povarte a odstavte. Na tanieriku posypte tvrdým strúhaným syrom.
Teľacie mäso s paradajkovou omáčkou
100g teľacieho mäsa, 2 zemiaky, 3 paradajky, drobná cestovina, 1 malá lyžička olivového oleja
Umyté mäso pokrájte nadrobno a varte vo vode domäkka. Mäso potom vyberte a do vývaru nastrúhajte zemiaky. Pridajte lyžičku oleja a olúpané nadrobno nakrájané paradajky a dobre premiešajte. Povarte asi 20 minút a omáčku rozmixujte dohladka. Podávajte s mäsom, pokrájaným na malé kúsky a drobnými cestovninami.
Bravčové mäso s hráškom
50g chudého bravčového stehna, 100g čerstvého alebo mrazeného hrášku, lyžička olivového oleja, štipka mletej rasce
Umyté bravčové mäso pokrájajte na malé kocky, pridajte vodu a mäso poduste. Pridajte hrášok, trochu rasce a podľa potreby dolejte ešte vodu. Varte domäkka. Pridajte trošku olivového oleja a podávajte s uvarenými zemiakmi.
Králičie mäso so zeleninou
100g králičieho mäsa, 1 mrkva, kúsok kalerábu, 50g čerstvej alebo mrazenej zelenej fazuľky, malá lyžička olivového oleja, bazalka
Umyte mäso a zeleninu a pokrájajte všetko na drobné kúsky. Vložte do hrnca, podlejte vodou a varte domäkka. Pred dovarením pridajte bazalku a olivový olej. Podľa potreby posekajte na drobno. Podávajte so zemiakmi.