Máte chuť na niečo sladké a svieže? Cheesecake je jedným z najlepších dezertov, ktorý v sebe toto všetko kombinuje. Jeho veľkou výhodou je najmä to, že si ho môžete urobiť na desiatky spôsobov. Dá sa tak prispôsobiť presne vašim preferenciám či chuti. Jedným z najobľúbenejších je však práve ovocný typ.

Zaujímavosť o cheesecake 

Aj napriek tomu, že cheesecake patrí medzi moderné recepty, jeho história je veľmi dlhá. Prvá zmienka o dezerte je z roku 1390, kedy sa nazýval sambocade(1). 

Pomenovanie cheesecake získal neskôr, v 15. storočí (2). Na svoju modernú formu, ako ho dnes poznáme, si však musel počkať do 18. storočia (3). 

Dnes sa moderné cheesecaky delia na dva základné typy – pečený a nepečený. To, aký zvolíte, je čisto na vás. Oba sú veľmi populárne. Chuť závisí najmä od používaných potravín. 

Recept na cheesecake s ovocím 

Cheesecake nie je komplikovaný dezert. Práve naopak. Často ide o jednoduché recepty, ktoré zvládne aj začiatočník. Na prípravu cheescaku potrebujete len pár surovín, z ktorých väčšinu má bežne doma každá pravá gazdinka. 

Na korpus budete potrebovať: 

  • 150 g maslových sušienok 
  • 90 g masla

Na plnku budete potrebovať:

  • 200 g mrazeného lesného ovocia 
  • 2 PL zemiakového škrobu 
  • 250 ml sladkej smotany 
  • 250 g tvarohu 
  • 250 g mascarpone 
  • 40 g vanilkového cukru

Ak doma nemáte vyššie spomenuté suroviny, nezúfajte. Či už máte blízko Jednotu, Kaufland alebo iný supermarket, všetky suroviny nakúpite v bežnom obchode. V aktuálnej ponuke Kauflandu nakúpite dokonca maslo, smotanu, tvaroh a čerstvé ovocie v akciovej cene. Pri príprave svojho cheescaku tak môžete dokonca aj ušetriť (4).

Maslové sušienky si rozdrvte a zmiešajte s rozpusteným maslom. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie a natlačte do nej sušienkovú zmes. 

V mise vyšľahajte smotanu a pomaly k nej prišľahávajte mascarpone a tvaroh. Pridajte vanilkový cukor a všetko dobre premiešajte.

V hrnci zohrejte lesné ovocie. Keď sa rozvarí, pridajte 2 lyžice škrobu a zamiešajte. Ovocie zhustne do formy podobnej pudingu. 

Keď je ovocie vychladnuté, premiešajte ho s pripravenou plnkou. Celú zmes následne navrstvite na pripravený sušienkový korpus. 

Cheesecake nechajte stuhnúť v chladničke po dobu minimálne 2-3 hodín.

Keď je cheesecake stuhnutý, na vrchu ho ozdobte čerstvým ovocím. 

Tip: 

Ak má ovocie príliš veľa šťavy, pokojne pridajte o jednu lyžicu škrobu viac. Je dôležité, aby rozvarené ovocie malo konzistenciu pudingu. Cheesecake bude vďaka tomu dobre držať. 

Servírovanie 

Stuhnutý a ozdobený cheesecake servírujte len tak, samostatne. Poprípade k nemu na tanier pridajte ďalšie čerstvé ovocie a trochu šľahačky. 

Ak nie ste fanúšikom lesného ovocia, pokojne ho nahraďte niečím iným. Vhodné sú napríklad jahody, broskyne či marhule. 

Zhrnutie 

Cheesecake je obľúbený dezert vhodný pre mladších aj starších. Je stávkou na istotu, pretože v sebe kombinuje chutné ingrediencie. Ak nemáte chuť na ovocný cheesecake, urobte si čokoládovú verziu. Fantázii sa medze nekladú. 

Zdroje: 

  1. Prvá zmienka o cheesecake a ďalšie informácie o ňom nájdete tu: Cheesecakes, Junkets, and Syllabubs, Carol Wilson
  2. Informácie o názve cheesecake: An A-Z of food and drink, John Ayto
  3. Moderná história cheesecake: Cheesecake.com
  4. Aktuálna ponuka Kauflandu: Kaufland leták

(Alinka/PR)