Teľacie rezne s jablkami a plesňovým syrom
2 teľacie rezne, jedno jablko, 100 g plesňového syra, 50 g zeleru, 1,25 dl bieleho vína, 1,25 dl vývaru, 1,23 dl sladkej smotany, 1 vajce, 2 lyžičky škrobovej múčky, petržlenovú vňať.
Ošúpaný zeler nakrájame na malé kocky. Z umytého jablka odstránime jadrovník, rozštvrtíme a pokvapkáme ho citrónovou šťavou. Syr pokrájame na pol centimetrové plátky. Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme po obidvoch stranách. Plameň zmiernime a mäso ešte asi 2 minúty dopekáme. Potom mäso preložíme do ohňovzdornej misy, poukladáme naň jablká a syr a zapečieme. Na panvici speníme maslo, pridáme zeler a podlejeme bielym vínom a vývarom. Pripravíme si omáčku zo sladkej smotany, vajca a škrobovej múčky. Asi po 10. minútach omáčku prilejeme do zelerového vývaru a krátko povaríme. Zapečené rezne polejeme omáčkou, ozdobíme vňaťou a podávame s varenými zemiakmi.
Zebrí údený jazyk
Celý údený hovädzí jazyk, 2 syry s bielou plesňou, pór, 4 plátky debrecínskej pečene, 2 lyžičky chrenu, 2 lyžičky horčice, citrón, soľ, čierne korenie, 3 lyžice masla.
Vyšľaháme maslo, pridáme syry s bielou plesňou, pokrájaný pór, plátky debrecínky, chren, horčicu, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom a rozmiešame na pastu. Uvarený a ošúpaný údený hovädzí jazyk rozkrájame šikmo na približne 1 cm hrubé plátky. Plátky natierame pastou a skladáme do pôvodného tvaru. Zabalíme do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť. Pred podávaním krájame našikmo priečne, aby vznikol zebrovitý obrazec.
Kuracie kapsičky
4 hrubšie plátky kuracích pŕs, soľ, korenie, trochu oleja, 200 g Nivy, 50 g slaniny, 1 cibuľu, zelenú cibuľovú vňať, kurací vývar.
Do plátkov mäsa urobíme otvor na kapsičku. Potom mäso mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Syr rozdrobíme, vmiešame doň na malé kocky nakrájanú slaninu a najemno nasekanú cibuľovú vňať. Touto zmesou naplníme kapsičky a uzavrieme ihlou na závitky alebo špáradlami. Na rozohriatom oleji opražíme do zlatista cibuľu, potom z oboch strán opražíme kapsičky. Podlejeme kuracím vývarom a udusíme do mäkka. Podávame s ryžou a zeleninou.
Kuracie závitky s prekvapením
4 kuracie prsia, 4 plátky šunky, 1 syr s bielou plesňou, 100 g syra s modrou plesňou, dijonskú horčicu, mleté čierne korenie, oregano, 10 sparených mandlí, maslo, smotanu.
Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, poukladáme plátky syra s bielou plesňou, šunky a syra s modrou plesňou. Nakoniec poukladáme mandle zvinieme a spojíme špáradlami. Poprášime oreganom a opečieme na masle. Výpek zaprášime múkou, oreganom, pridáme maslo, horčicu a za stáleho miešania povaríme. Podávame s cestovinou.
Kuracie prsia zapečené s nivou
6 kuracích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú, sladkú papriku, 1 sladkú smotanu, 150 g syra s modrou plesňou.
Z kuracích prsia pokrájame na rezne, ktoré osolíme, okoreníme a silno potrieme mletou červenou, sladkou paprikou. Prudko ich opražíme na oleji, z každej strany asi 1 minútu. Položíme ich do zapekacej misky a zalejeme zálievkou, ktorú pripravíme zmiešaním sladkej smotany a syra. Zapekáme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia asi 20 až 30 minút. Môžeme podávať s ryžou, zemiakmi.
Kuracie prsia s Nivou
600 g kuracích pŕs, 200 g šunky, zeleninovú koreniacu zmes, grilovacie korenie, 1,5 dl vývaru, 100 g syra s modrou plesňou, 1 šľahačkovú smotanu, olej, petržlenovú vňať, mandle.
Prsia pokrájame na rezance, okoreníme ich , opečieme na oleji, pridáme vývar, šunku pokrájanú na rezance, kocky syra, smotanu a podusíme. Nakoniec pridáme opražené mandle a petržlenovú vňať.
Kuracie halušky s nivou
4 kuracie prsia, mleté čierne korenie, soľ, škrobovú múčku, 3 lyžice oleja, worcestrovú omáčku, kocku slepačieho bujónu, 100 až 150 g syra s modrou plesňou.
Mäso pokrájame na malé kúsky – halušky. Osolíme ich, okoreníme, posypeme škrobovou múčkou a dobre premiešame. Na panvicu zohrejeme olej, mäso na ňom prudko opražíme, pokvapkáme worcestrovou omáčkou a slepačím bujónom rozdrveným v malom množstve vody. Udusíme do mäkka. Keď je mäso hotové, posypeme ho strúhaným syrom. Podávame s hranolčekmi.
Pstruhy so syrom
2 pstruhov, soľ, mleté biele korenie, vajce, 100 g syra s modrou plesňou, strúhanku, citrónovú šťavu.
Vyčistené pstruhy osolíme, okoreníme, obalíme vo vajci, v postrúhanom plesňovom syre a v strúhanke. Vypražíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zapekaná ryba s nivou
Kúsky umytého, vykosteného a na plátky pokrájaného zubáča (môže byť aj amur alebo kapor), hladkú múku, vajce, olej, syr s modrou plesňou.
Plátky ryby osolíme, obalíme v hladkej múke, vajci a z oboch strán vypražíme v rozpálenom oleji do ružova. Kúsky ryby poukladáme do misy alebo pekáča a posypme nahrubo postrúhaným syrom tak, aby bola celá ryba zakrytá syrom. Polejeme výpekom a zakryté dáme zapiecť asi na 20 minút. Syr sa zapečie a ryba dostane výbornú chuť. Podávame so zeleninovým šalátom s čiernymi olivami a tmavým chlebom, alebo zemiakmi.
Rybie filé s plesňovým syrom
600 g rybieho filé, soľ, drvenú rascu, citrónovú šťavu, hladkú múku, 3 vajcia, 3 lyžice oleja, 100 g syra s modrou plesňou, 1 lyžicu masla.
Filé osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme drvenou rascou. Obalíme v hladkej múke a v rozšľahaných vajciach. Opečieme v horúcom oleji. Opečené plátky poukladáme do pekáča, poukladáme na ne plátky masla, plátky plesňového syra. Krátko zapečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia (len aby sa syr roztopil). Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Čílsky zemiakový šalát
8 veľkých zemiakov, 115 g slaniny, 0,15 dl oleja, 0,3 dl octu, 3 posekané zelené cibuľky, 5 na kocky nakrájaných reďkoviek, 2 pokrájané stonky zeleru, 2,5 dl majonézy z plesňového syra, 0,15 dl horčice, 3 posekané, na tvrdo uvarené vajcia, soľ, mleté biele korenie, 2 červené papriky, upražené, olúpané a nakrájané. Majonéza s plesňového syra: 0,03 dl horčice, 0,03 dl kryštálového cukru, kajenské korenie, 1 žĺtok, 0,17 dl olivového oleja, 0,15 dl citrónovej šťavy, 100 g syra s modrou plesňou.
Majonéza s plesňového syra: Zmiešame horčicu, cukor, korenie a primiešame žĺtok. Po kvapkách pridávame olej až je zmes veľmi hustá. Primiešame citrónovú šťavu a syr. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca a uvaríme do mäkka. Keď sú uvarené zlejeme ich a opláchneme studenou vodou. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme do chrumkava. Zemiaky vložíme do veľkej misy a pokropíme olejom, octom a primiešame cibuľku, reďkovku a zeler. V druhej miske zmiešame majonézu, horčicu, posekané vajcia, soľ a korenie. Polovicu zmesi a slaninu zmiešame so zemiakmi. Vložíme do zapekacej misy a na vrch dáme zbytok zmesi a slaninu. Zapekáme až do zlatohneda. Podávame v sklených miskách a povrch ozdobíme červenou paprikou a mladou cibuľkou.