Paprika naplnená syrom
Papriku (môže byť farebná), 4 uvarené vajcia, 150 g masla, 150 g syru s modrou plesňou, 150 g šunky.
Uvarené vajcia a šunku pokrájame na kocky, maslo vymiešame so syrom, všetko spolu premiešame a naplníme očistenú papriku. Dáme zachladiť do chladničky a podávame s pečivom alebo chlebíkom natretým maslom, alebo ako prílohu na studeno
Zemiaky s nivou
10 väčších zemiakov, 1,5 dl šľahačkovej smotany, 100 g syra s modrou plesňou, 3 lyžice pažítky.
Zemiaky uvaríme v šupke, alebo upečieme v rúre. Syr roztlačíme vidličkou, zmiešame so smotanou a pokrájanou pažítkou. Pred podávaním prelejeme teplé zemiaky. Môžeme podávať aj ako samostatné jedlo.
Nakladaný hermelín
3 syry s bielou plesňou. 3 cibule, 2 štipľavé papriky, 2 bobkové listy, 10 zrniečok nového korenia, 10 zrniečok čierneho korenia, olivový olej.
Syr, papriku, cibuľu pokrájame na kolieska všetko naukladáme striedavo do pohára. Pridáme koreniny a zalejeme olejom. Uzatvorený pohár odložíme asi na 5 dní do chladničky.
Jarný šalát s nivou
2 hlávkové šaláty, 1 viazaničku reďkovky, 2 vajcia uvarené natvrdo. 150 g syru s modrou plesňou, 2 lyžice majonézy, 125 g kyslej smotany, 1 lyžicu pokrájanej petržlenovej vňate. 1 lyžicu pokájanej pažítky, 2 lyžice citrónovej vňate, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, štipku mletého čierného korenia, soľ.
Nivu pretlačíme cez sito, vymiešame dohladka s citrónovou šťavou. Pridáme majonézu, smotanu, worcesterskú omáčku, korenie a soľ. Šalát umyjeme a osušíme. Okrajové listy rozložíme na veľkú misu a srdiečka šalátu pokrájame na rezance, ktoré dáme do stredu misy. Na ne navrstvíme pokrájanú reďkovku a vajcia. Všetko posypeme petržlenovou vňaťou a pažitkou. Zalejeme pripravenou zálievkou, necháme hodinu a podávame.
Plnený hermelín
4 hermelíny, 4 strúčiky cesnaku, soľ, maslo, 200 g vlašských orechov.
Hermelíny rozrežeme, vydlabeme vnútrajšok tak, aby sa hermelín nepotrhal. Vydlabané vnútro syra dáme do misky, pridáme maslo, nasekané vlašské orechy a prelisovaný cesnak. Vymiešame. Zmes vrátime späť do vydlabaných misiek z hermelínov, zabalíme do alobalu a dáme na 3 dni do chladničky uležať. Potom ich krájame na trojuholníčky a podávame.
Omáčka z plesňového syra
200 g syra s modrou plesňou, 200 g tvrdého syra, 3 strúčiky cesnaku, 1 šľahačkovú smotanu, kúsok masla.
V panvici roztopíme masla, pridáme smotanu, postrúhaný tvrdý syr a postrúhaný plesňový syr. Keď sa syr roztopí pridáme prelisovaný cesnak a odstavíme. Podávame s cestovinami a hlávkovým šalátom.
Nátierka zo syra s modrou plesňou
250 g rastlinného masla, 250 g plesňového syra, 1 vajce uvarené na tvrdo, soľ, mleté čierne mleté korenie, 1 lyžicu francúzskej horčice.
Všetky suroviny zmiešame a pridáme nastrúhaný syr. Natierame na krajce chleba, alebo kolieska pečiva. Môžeme pridať korenistú šunku, alebo klobásu a olivy.
Nátierka z plesňového syra
100 g rastlinného tuku, 100 g mäkkého tvarohu, 200 g syra s modrou plesňou, petržlenovú vňať.
Maslo s tvarohom vymiešame do hladka, pridáme postrúhaný syr a všetko premiešame. Nátierku natierame na chlebíky, alebo malé chuťovky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Majonéza z plesňového syra
0,03 dl horčice, 0,03 dl kryštálového cukru, kajenské korenie, 1 žĺtok, 0,17 dl olivového oleja, 0,15 dl citrónovej šťavy, 100 g syra s modrou plesňou.
Zmiešame horčicu, cukor, korenie a primiešame žĺtok. Po kvapkách pridávame olej až je zmes veľmi hustá. Primiešame citrónovú šťavu a syr.
Banánovo nivová nátierka
400 g syra s modrou plesňou, 4 mäkšie banány, soľ, 4 lyžice masla, nadrobno posekané vlašské orechy.
Syr necháme zmäknúť a dáme do mixéra. Pridáme na kolieska pokrájané, ošúpané banány, maslo, posekané orechy. Zmes rozmixujeme a dochutíme soľou. Natierame na opečené hrianky.
Pórová nátierka s nivou
250 g rastlinného masla, 2 lyžice pochúťkovej smotany, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 lyžicu citrónovej šťavy, soľ, mleté biele korenie, 2 póry, 100 g syra s modrou plesňou.
Rastlinné maslo vymiešame so smotanou, bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Pridáme soľ, korenie, najemno pokrájané póry a 100 g strúhaného syra. Premiešame a necháme v chlade odležať.
Rajčiaky plnené plesňovým syrom
8 stredných rajčiakov,150 g plesňového syra, 30 g masla, soľ, papriku, petržlenovú vňať.
Rajčiaky umyjeme, zrežeme z nich vršky, lyžicou vydlabeme a posolíme. Plesňový syr pretlačíme, vymiešame so zmäknutým maslom, naplníme pripravené rajčiaky ktoré prikryjeme odrezanou časťou. Rajčiaky poukladáme na dezertné tanieriky a ozdobíme kúskom zelenej papriky alebo petržlenovej vňate.
Kapie plnené nivou a orechmi
4 kapie, 200 g syra s modrou plesňou, maslo, 50 g kyslej smotany, 1 lyžičku olív. 1 lyžičku olivového oleja, rozdrvené vlašské orechy, hrozno.
Omyté kapie pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme opatrne semenník, tak aby ostala stopka. Polovicu syra vyšľaháme s maslom a smotanou, druhú polovicu rozdrobíme a ľahko ju vmiešame do zmesi. Polovicu kapie potrieme olivovým olejom, naplníme syrovou zmesou, posypeme orechmi a ozdobíme hroznom. Tento predkrm je výborný studený, ale najmä zapečený v rúre.
Jednohubky z Nivy
100 g syra s modrou plesňou, 16 koliesok salámy, múku, vajce, strúhanku.
Syr s modrou plesňou pokrájame, zabalíme do kolieska salámy, prepichneme špáradlom, obalíme v múke, vo vajci a strúhanke a vypražíme.
Syrové kornútiky
100 g tvrdého syra (napr. Eidam), 100 g syra s modrou plesňou, 40 g masla, zväzok reďkvičky, zväzok jarnej cibuľky.
Tvrdý syr pokrájame na 8 plátkov, ktoré skrútime do kornútikov. Plesňový syr postrúhame a vymiešame s maslom. Cukrárenským vrecúškom naplníme kornútiky a poukladáme na dezertné tanieriky a ozdobíme reďkvičkami a mladou cibuľkou.