Tieto tartaletky sú vynikajúcim dezertom počas horúcich letných dní. S použitím minimálneho množstva cukru, citrónovej kôry a šťavy pôsobia veľmi osviežujúco. Navyše pri nich môžeme obmieňať či už ovocie podľa dostupnosti, ale aj plnku si môže každý prispôsobiť podľa svojej chuti. Drobnými tipmi pre urýchlenie času je použiť lístkové cesto, ale lepšie urobíte, ak si cesto pripravíte vopred a uschováte v mrazničke, príp. tartaletky predpečiete a zamrazíte nenaplnené. Razom sa tak zaradíte medzi gazdinky, ktorým nerobí problém ohúriť návštevu hoci aj o polnoci :-)

Potrebujeme

Korpus

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 8 PL studenej vody
  • ¼ ČL soli

Plnka

  • 250 g mascarpone
  • 1 PL šľahačky, alebo bieleho jogurtu
  • trochu citrónovej kôry a šťavy
  • 1 PL práškového cukru

Na ozdobenie

  • ľubovoľné ovocie (maliny, čučoriedky, jahody…)
  • práškový cukor na poprášenie

Postup

V tomto prípade ide o základný recept na krehké cesto, ktoré môžeme použiť na slano aj na sladko. Množstvo by malo vyjsť na 6-8 malých tartaletiek, alebo pokojne využite veľkú formu o priemere zhruba 22 cm.

Maslo si nakrájame na kocky a spracujeme s múkou a soľou na mrveničku. Ak je možné, používame ruky čo najmenej, cesto môžeme spracovať nožom, alebo môže prácu za nás vybaviť robot s hnetacím hákom. Dôvodom je, aby sme teplom rúk nerozpustili maslo, ktoré má byť studené a zabezpečiť cestu lístkovanie.

Pridáme studenú vodu, vymiesime cesto a vytvarujeme ho do gule. Guľku cesta odložíme na 30 minút do chladničky odpočívať. Na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh cesta pre veľkú formu. Ak sa nám cesto trhá, vyvaľkáme ho medzi dvomi fóliami, alebo papiermi na pečenie. Prenesieme ho pomocou valčeka do formy a prečnievajúce kúsky odrežeme nožom. Pri menších formičkách postupujeme rovnako, alebo cesto „vtlačíme“ do formičiek prstami. Dáme na ďalších 20 minút chladiť. Rúru vyhrejeme na 200°C a pečieme vyložené papierom na pečenie a zasypané fazuľami približne 20 až 25 minút.

Všetky prísady na plnku zmiešame dohromady a rozotrieme na vychladnutý korpus. Ozdobíme ovocím, posypeme práškovým cukrom a podávame.