Ak chcete ešte rýchlo upiecť niečo na Veľkú noc, no nie ste veľkým fanúšikom maslových presladených zákuskov, skúste vegánske brownies. Vyzerajú aj chutia priam de luxe, čo poviete?
Budete potrebovať:
- 5 PL slnečnicový olej + trošku na vytretie plechu
- 200 g horkej čokolády bez obsahu mlieka
- 170 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 3 kopcové ČL kakaa
- 180 g trstinového, alebo kokosového cukru
- štipku morskej soli
- 1 ČL vanilkovej esencie, alebo semiačka z 1 vanilkového struku
- 230 ml nesladeného rastlinného mlieka
- 2oo g pekanových orechov
Ako budete postupovať:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech približne o veľkosti 20×20 cm mašľovačkou vytrite olejom a vyložte papierom na pečenie.
- 150 g čokolády roztopte vo vodnom kúpeli a odložte na chvíľku bokom. Zvyšných 50 g nasekajte.
- Do veľkej misky preosejte múku spolu s kakaom. Prisypte cukor a pridajte štipku soli. Ak pracujete s vanilkovým strukom, pridajte semiačka do suchej zmesi.
- Do sypkej zmesi ďalej prilejte olej, rastlinné mlieko a roztopenú čokoládu. Ak pracujete s tekutou vanilkovou esenciou, pridajte ju práve teraz. Všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte nasekanú čokoládu a nasekané pekanové orechy. Zopár orechov si nechajte na ozdobenie.
- Pripravenú masu vylejte na plech a rovnomerne zarovnajte. Vrch posypte zvyšnými nasekanými orechmi.
- Plech vložte do vyhriatej rúry približne na 20-25 minút. Hotový koláč má byť po okrajoch upečený, no v strede ešte tekutý.
- Po vybratí z rúry ho nechajte 5 minút postáť, potom ho vyklopte na mriežku.
- Servírujte ešte mierne teplý s kopčekom vegánskej zmrzliny.
Obrázky zdroj: Pexels.com