Už sme vám priniesli recept na koláčiky z Linzu, zo Škandinávie a dnes máme pre vás pripravený recept na typické Vianočné koláčiky tzv. mince pies z Veľkej Británie.

Ingrediencie:

  • 175 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 PL vody

Postup:

  1. Zmiešajte rukami v miske maslo s múkou. Urobte v strede jamku a vlejte do nej žĺtok, vodu a opäť premiešajte.
  2. Rukami vytvarujte cesto a preneste ho na pomúčenú pracovnú dosku. Mieste dokiaľ nebude konzistenciou pripomínať plastelínu. Prekryjte potravinovou fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
  3. Vyvaľkajte a predeľte na dve polovice.
  4. Okrúhlou formičkou s priemerom cca 7 cm vykrajujte kolieska.
  5. Preneste kolieska na muffinkový plech vymastený maslom.
  6. Naplňte ich ovocno-orechovou zmesou (recept aj video postup nájdete nižšie).
  7. Z druhej polovice cesta povykrajujte hviezdičky. Položte ich navrch a prstami dobre popritláčajte.
  8. Pečte 20 minút pri teplote 180 °C. Nechajte vychladnúť na mriežke.
  9. Po vychladnutí pocukrujte a preložte do vzduchotesnej nádoby.

 

Ingrediencie na plnku:

  • 1 čl mletého muškátového orieška
  • 1 čl perníkového korenia
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl mletých klinčekov
  • 1 čl mletého zázvoru
  • 100 g masla
  • 225 g krupicového cukru
  • 225 ml brandy
  • 75 g nasekaných mandlí
  • nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
  • 1 veľké jablko – ošúpané a nakrájané na kocky
  • 75 g sušených brusníc
  • 75 g hrozienok
  • 175 g sultániek

Postup:

  1. Všetky koreniny zmiešajte v miske.
  2. Do rajnice presypte všetko sušené ovocie.
  3. Pridajte nakrájané jablko, maslo a cukor. Miešajte na nízkej teplote až do rozpustenia masla.
  4. Prisypte mandle, pomarančovú kôru a koreniny.
  5. 5-10 minút povarte a potom nechajte vychladnúť.
  6. Prilejte brandy.
  7. Preložte do čistého pohára a odložte do chladničky, kde vám vydrží až 6 týždňov.
  8. Alebo ho rovno použite do mince pies.