Určite aj vy ste sa už stretili osobne so žíhľavou, nenápadnou zelenou rastlinkou, ktorej prítomnosť na lúke zistíme, až keď nás nepríjemne “popŕhli”. Doma ju pokladáme za neželanú burinu, ktorej korene nám prerastajú pomedzi kvetinové a zeleninové záhony a snažíme sa ju likvidovať. Ale pritom je to veľmi cenný pomocník pre naše zdravie.
Už starí Rimania si šľahali reumatické kĺby zväzkami žihľavy. Možno aj vám stará mama rozprávala, že ak vás popŕhli, že to nevadí, aspoň nebudete mať reumu, mne to tak veru rozprávala. U nás sa dávala dobytku do jedla, lebo sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov. Takisto sa zakopávala do rohu poľa, aby ho chránila pred vtáctvom a škodlivým hmyzom.
Zbiera sa predovšetkým mladý list a vňať rastliny, najlepšie v jarných mesiacoch, ešte pokiaľ nekvitne a potom zase mladé rastlinky rastúce v septembri. Zbierame len na slnečných a čistých miestach. Žihľavu je vhodné sušiť na tienistom mieste, pri maximálnej teplote 60°C, pomerne rýchlo, aby ostala zelená. Listy, ktoré sú po usušení čierne, vyhodíme, nakoľko sú znehodnotené. Rastlina sa môže uchovávať maximálne rok na liečebné účely, nakoľko potom stráca svoje účinky.
Cenné látky v žihľave:
– chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úrazom
– kyselina kremičitá : pôsobí močopudne
– triesloviny s protikrvácavým účinkom
– látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak
– vysoký obsah vitamínu C
– serotonin
Čaj zo žíhľavy je výborný pomocník pri čistení organizmu, vhodný je na reumatizmus, pôsobí proti vyrážkam a akné, podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha pri chudokrvnosti, pri zápaloch močových ciest, pri ľadvinovom piesku, pri dne. Čerstvé rastliny sa prikladajú na telo, na potrebné miesto pri ischiase, pri bolestiach krížov, pri zápaloch nervov na rukách a nohách. Kúpele zo žihľavy sa odporúčajú pri bolestiach chrbta, zúžených cievach na nohách aj pri ischiase.
Jarná a jesenná očistná kúra, ktorá vie urobiť skoro zázraky
Ak 3 týždne pijeme denne žihľavový čaj z listov, dokáže zriediť krv, môže odstrániť vyrážky, odvodní telo a prečistí pečeň. Každé ráno si pripravíme pred raňajkami jednu šálku čaju a cez deň vypijeme 1-2 ďalšie šálky. Nesladíme, ale pre vylepšenie chute môžeme primiešať trošku mäty, rebríčka alebo rumančeka.
Odvar pripravíme zo 100g jemne narezanej žihľavy a varíme pol hodinu v 1litry vody s troškou octu. Používame ho k umývaniu vlasov, je to výborný prostriedok účinkujúci proti vypadávaniu vlasov.
Tinktúra: byliny zalejeme min. 50% alkoholom (v pomere asi 1:5 ). Necháme odstáť 7 až 14 dní, pričom nádobu každý deň niekoľko krát potrasieme. Po tejto dobe zmes scedíme. Tinktúra sa dávkuje asi 20 až 25 kvapiek, obvykle 3-krát denne.
Pripraviť si môžeme i šťavu z listov – čerstvú vňať rozmixujte v troške vody a prelisujte cez plátno. Užíva sa 3-5 lyžičiek denne. Čerstvá šťava podporuje krvotvorbu, látkovú výmenu, prečišťuje krv a žnižuje hladinu krvného cukru.