Okrem toho, že má vysokú výživovú hodnotu a je veľmi chutné, jeho domáca verzia bude ešte aj zdravšia, pretože doňho nebudú pridané žiadne aditíva, či nebodaj palmový tuk. Najdôležitejšie je mať naozaj výkonný mixér a môžete sa pustiť s chuťou do práce.

Foto: Pixabay/PhotoEnduro

Výroba orechovej pochúťky je jednoduchá, vo väčšine prípadov vám budú stačiť dve prísady: nasucho opražené orechy a soľ.  

Čo budete potrebovať

  • 3 hrnčeky mandlí, pekanových, vlašských orechov alebo lieskovcov
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • môžete pridať kakao, vanilkový extrakt, mletú škoricu, javorový sirup či med

Ako na to

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Rozložte rovnomerne orechy na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich 10 minút za občasného premiešania. Orechy sa nesmú pripáliť, inak by maslo zhorklo.
  2. Mierne vychladnuté orechy cca po desiatich minútach preložte do mixéra. Mixujte až pokiaľ sa z nich nezačne oddeľovať olej. Potom premiešajte a opäť mixujte až dosiahnete krémovú, maslovú konzistenciu. Gumenou špachtľou orechovú masu niekoľkokrát stierajte zo stien mixovacej nádoby.
  3. V tomto bode môžete pridať škoricu, vanilku a soľ.
  4. Hotové maslo nechajte vychladnúť a premiestnite do čistej, suchej sklenenej nádoby. Uzatvorte vrchnákom a môžete skladovať v chladničke 3-4 týždne, no garantujeme vám, že tak dlho určite nevydrží :-)
Foto: Pexels/Monstera

Použitie

Maslo má nekonečné množstvo využití, je len na vás, ktorú formu maškrtenia si vyberiete. Výborne sa uplatní ako nátierka na hrianku, do kaše, do smoothie, k palacinkám, na ovocie alebo len tak lyžičkou.

Foto: Pexels, Pixabay, Titulné foto: Pexels/cottonbro studio