Teplo domova nájdeme v zime aj v kuchyni. Chce to však správne vybavenú kuchyňu. Nechýba niečo v tej vašej?
Čaje a čajíčky na mnoho spôsobov
Nič nás v zime nezohreje tak, ako horúci čaj. Ovocné čaje nám prinášajú spomienku na leto, zelené nás osviežia, čierny čaj s medom a so zázvorom vylieči z nachladnutia. Ale variť si v zime čaj hrnček za hrnčekom nie je praktické. Bežne zvládneme behom dňa vypiť liter aj liter a pol čaju. Ako rodina omnoho viac. Ideálne je mať preto čaj navarený do kanvice na čaj. Na chalupe si ho takto uchováme položený na peci príjemne teplý aj po celý deň. Ak túto príležitosť nemáme, dobrými pomocníkmi sú termosky na čaj. Pokiaľ si v nich čaj berieme na výlet či na lyže, sú vhodnejšie tie nerezové. Sklenené si ponechajme na doma.
Vôňa domova vychádza v zime taktiež z kuchyne
V zime rodina viac ako inokedy ocení aj pečené dobroty z kuchyne. Vianočku nemusíte piecť len na Vianoce. Skúsiť môžete upiecť aj štedrák alebo inú dobrotu. Moderné formy na pečenie vám umožnia v kuchyni ešte viac kúzliť. Bábovky môžu dostať nové tvary, napečte muffiny, ale aj rôzne torty zo zdravých surovín, ktoré v zime naše telo ocení o to viac.
Dobroty zo zapekacej misy
Pokiaľ máte po Vianociach sladkého až až, vrhnite sa na zeleninu. V zapekacích misách pripravíte skvelé dobroty zo zeleniny. Pridať však môžete aj rôzne obilniny či mäso.
Nepestovali ste si v lete skvelé tekvice a dyne? Dajú sa spracovať práve v zapekacích misách. Hokajdo je skvelé zapekané s kuracím mäsom, perfektný slaný nákyp pripravíte zo špagetovej dyne. Výbornou je tiež muškátová dyňa. Tá sa hodí do slaných jedál aj pre sladké pečenie.
A čo je najväčším hitom z hokajda? Krémová polievka vás zahreje po celodennej lyžovačke. A dopriať si môžete aj dyňové latte. Na jeho prípravu budete potrebovať dyňové pyré, med, mletú škoricu, zázvor a kardamon, mlieko a silnú kávu.
(Alinka/PR)