Pridávam recept na výborné a zdravé jedlo vhodné ako na obed tak i na večeru. Obzvlášť super je podávané zo šalátom z čerstvej zeleniny.
CESTO: 250g polohrubej múky, soľ, trochu cukru, 1 vajce, 125g masla
NÁPLŇ: 500g varenej mrkvy, kyslá smotana, 3-4 vajíčka, soľ, čierne korenie, sušené bylinky, 250g strúhaného syra.
Na dosku si vysypeme múku, pridáme soľ, trochu cukru, vajce a postrúhané maslo. Rukami vymiešame hladké kompaktné cesto. Necháme chvíľku odležať. (Ja som si ho vymiesila večer a nechala odležať do rána aby som si na druhý deň urýchlila prípravu obeda.)
Keď cesto odleží, vyvaľkáme a prenesieme do formy. Popicháme vidličkou a dáme do chladničky na 1/2 hodiny (tento krok som myslím vynechala, pretože som naň nemala čas).
Mrkvu uvaríme v slanej vode do mäkka ale zasa tak, aby sa nám nerozpadla :o) a necháme vychladiť. Pokrájame na pásiky a poukladáme na cesto, ktoré sme najskôr vysypali strúhankou.
V miske zmiešame kyslú smotanu, vajíčka, soľ, korenie a nejaké sušené bylinky podľa ľubovôle. Ja som dala tento krát oregáno. Vylejeme na mrkvu. Navrch posypeme 250g strúhaného syra a vložíme do rúry.
Pečieme približne 35-40 minút pri teplote 175C. Po miernom vychladnutí podávame nakrájané ako pizza ideálne so spomínaným zeleninovým šalátom. Moja dcéra trochu frflala a zaprisahávala ma, aby som tam nabudúce nedávala “ten oregán” ale mne Quich chutil. Môže sa podávať aj studený napríklad na pikniku. Plnky môžeme obmieňať (brokolicová, špenátová, hubová, šunková a pod.)