Vianočný punč

  • 2 vrecúška ovocného čaju, najlepšie vianočného, škoricového
  • 1 L vody
  • celá škorica, klinčeky
  • 100 g cukru
  • ovocie podľa chuti: jablko, hruška, pomaranč, grep alebo citrón, ananás, hrozienka
  • rum + víno (alebo rumová aróma)

V litri vriacej vody nechajte 10 – 15 minút lúhovať ovocný čaj. Vrecká vyberte, pridajte cukor, klinčeky, škoricu a nakrájané ovocie podľa chuti. Všetko spolu nechajte povariť na miernom plameni cca 20 minút.

Do uvareného punču ešte môžete pridať víno, rum, alebo v nealko verzii pár kvapiek rumovej esencie

Varené víno

  • 0,5 l vína
  • klinčeky, škorica
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 10 cl vody

Víno zrieďte s vodou a prehrejte s cukrom. Potom pridajte ostatné ingrediencie a ešte chvíľu ho prikryté varte, kým sa prísady nespoja. Pred podávaním je vhodné nechať uvarené víno chvíľu odstáť.

Vaječný koňak

  • salko – 2 konzervy
  • vanilkový cukor
  • 3 vaječné žĺtky
  • rum – minimálne 4 dcl
  • miska na šľahanie
  • mixér
  • fľaša na vaječný koňak

Do misky si vylejeme 2 konzervy Salka. Pridáme 3 vaječné žĺtky, vanilkový cukor a rozšľaháme pomocou mixéra. Pomaly prilejeme rum a opäť dôkladne prešľaháme.

Vaječný koňak si môžeme pripraviť podľa vlastnej chuti. Odporúčame použiť kvalitný rum, množstvo záleží na vás, podľa toho, ako silný má byť.


Zdroj obrázkov: pixabay.com