Vianočný punč
- 2 vrecúška ovocného čaju, najlepšie vianočného, škoricového
- 1 L vody
- celá škorica, klinčeky
- 100 g cukru
- ovocie podľa chuti: jablko, hruška, pomaranč, grep alebo citrón, ananás, hrozienka
- rum + víno (alebo rumová aróma)
V litri vriacej vody nechajte 10 – 15 minút lúhovať ovocný čaj. Vrecká vyberte, pridajte cukor, klinčeky, škoricu a nakrájané ovocie podľa chuti. Všetko spolu nechajte povariť na miernom plameni cca 20 minút.
Do uvareného punču ešte môžete pridať víno, rum, alebo v nealko verzii pár kvapiek rumovej esencie
Varené víno
- 0,5 l vína
- klinčeky, škorica
- 2 PL kryštálového cukru
- 10 cl vody
Víno zrieďte s vodou a prehrejte s cukrom. Potom pridajte ostatné ingrediencie a ešte chvíľu ho prikryté varte, kým sa prísady nespoja. Pred podávaním je vhodné nechať uvarené víno chvíľu odstáť.
Vaječný koňak
- salko – 2 konzervy
- vanilkový cukor
- 3 vaječné žĺtky
- rum – minimálne 4 dcl
- miska na šľahanie
- mixér
- fľaša na vaječný koňak
Do misky si vylejeme 2 konzervy Salka. Pridáme 3 vaječné žĺtky, vanilkový cukor a rozšľaháme pomocou mixéra. Pomaly prilejeme rum a opäť dôkladne prešľaháme.
Vaječný koňak si môžeme pripraviť podľa vlastnej chuti. Odporúčame použiť kvalitný rum, množstvo záleží na vás, podľa toho, ako silný má byť.
Zdroj obrázkov: pixabay.com